Avertismentul specialiștilor în economie pentru cei care vor să-și ia credit. Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a transmis că românii nu ar trebui să accepte o rată care este variabilă.
Mai mult, acesta le recomandă celor care vor să ia un credit să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi.
„Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune.
Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.
Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat faptul că ”ar fi o naivitate să credem că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020” şi îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi atunci când se împrumută la bănci.
Același mesaj l-au transmis și specialiștii din cadrul BNR.
Directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, Eugen Rădulescu, spune că românii nu ar trebui să accepte o rată mai mare decât jumătate din salariu. El le recomandă celor care vor să ia un credit să opteze întotdeauna pentru o rată fixă şi să se gândească foarte bine atunci când vor să facă acest pas.
„Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare”, a spus economistul Ionuţ Dumitru.
Specialiştii avertizează că în perioada următoare vom vedea o creştere a indicelui IRCC până la 5,98%, iar pentru ROBOR, atât la trei luni, cât şi la şase luni, acest indice variază, între 7 şi 8%.
Programul Noua Casă va începe în aproximativ două săptămâni, iar românii care vor să își cumpere o locuință trebuie să pregătească un avans de 5%, dacă prețul este până în 70.000 de euro.
Chiar dacă salariile au crescut de la 1 ianuarie 2023, odată cu ele au crescut și dobânzile la creditele bancare atât cele bazate pe ROBOR, cât și cele calculate în funcție de IRCC.
În acest an, românilor le va fi mai greu să își cumpere o locuință pe baza unui credit și asta pentru că au nevoie de un salariu mai mare pentru a se încadra, fie că este vorba de programul Noua Casă, fie de un credit ipotecar.
Ministerul Finanțelor a anunțat că acest program se adresează în primul rând tinerilor între 18 și 28 de ani, care nu câștigă destui bani pentru a strânge de un avans mai mare, dar care au nevoie de o locuință.
Acum, aceștia au posibilitatea de a-și achiziționa o casă cu un avans de doar 5%, însă cu condiția ca locuința să coste cel mult 70.000 de euro. Aici sunt incluse locuințele mici precum: garsoniere ori apartament cu două camere, dacă vorbim de orașele mari, însă nu în zone foarte bune, sau nu în blocuri noi, unde de multe ori este depășit acest plafon.
Pentru astfel de locuințe, românii trebuie să dea un avans de aproximativ 3.500 de euro, iar creditul la bancă de 66.500 de euro.
Cu toate acestea, românii pot să apeleze și pentru o locuință mai scumpă de până la 140.000 de euro, dar în acest caz avansul crește la 15%. În acest caz, avansul va fi de 21.000 de euro, iar creditul de maximum 119.000 de euro.