Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă

În plin sezon estival, sănătatea românilor care merg la Techirghiol pentru celebrele împachetări cu nămol este pusă în pericol și asta din cauza unor vânzători ambulanți care colectează materia primă din zonele de deversare.
Alina Costache
02 aug. 2023, 19:16
Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă
Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă

Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă și trag un semnal de alarmă pentru românii care merg la Techirghiol să îl achiziționeze din locuri sigure.

Citește și Lacul care aduce copii. Locul miraculos, unic în lume, care a fost supranumit „Balta fertilității”

Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate

„Să fiți atenți că nămolul este cel care este distribuit în interiorul plajelor, solariilor, care sunt și la Eforie Nord, și la Eforie Sud, și la Techirghiol. Acela este nămolul extras dimineața în zori și adus pe plajă. Celălalt care se vinde în cutiuțe este adunat din zona de deversare a nămolului folosit. Poate produce iritații ale pielii și nu există o dovadă științifică asupra efectelor pe care le-ar putea produce”, a declarat Olga Surdu, medic primar recuperare medicină fizică și Balneologie de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Medicii susțin că băile de nămol trebuie să fie evitate între orele 10:00 și 17:00 și asta pentru că atrage radiațiile și devine extrem de periculos pe caniculă extremă.

Cu toate acestea nămolul de la Techirghiol este renumit datorită efectelor sale terapeutice. Oameni din toată lumea vin aici să se trateze pentru diferite afecţiuni reumatismale.

„Proprietăţile acestui nămol au fost descoperite cu mii de ani în urmă, când trupele romane au trecut prin zonă cu soldaţi răniţi, cu cai răniţi şi întâmplarea a făcut că au trecut prin apa Lacului Techirghiol. Şi, la un moment dat au constatat că rănile au început să se închidă. Şi cred că aici începe povestea noastră, pentru că ulterior, până în ziua de astăzi, beneficiile tratamentului sunt cunoscute şi recunoscute, atât în ţară, dar şi în străinătate.

De foarte mulți ani, de cel puțin 50 de ani pe litoralul românesc vin foarte mulți străini, care repetă cura an de an pentru diverse afecțiuni reumatismale, în principal, dar nu sunt singurele indicații. De foarte multe ori vin persoane care nu au niciun fel de problemă de sănătate, dar vin pentru profilaxie, pentru că străinii ţin foarte mult la profilaxie şi noi trebuie să ne educăm în acelaşi sens.

Știm foarte bine că bunicii ne duceau la mare când eram copii. De ce? Ca să ne crească imunitatea, pentru că razele solare stimulează producția endogenă de vitamină D, pentru că făceam plajă, ne încălzeam pielea, apoi intram în apa mării sau apa lacului care avea temperatură mai scăzută, stăteam, înotam, reveneam pe plajă, iar făceam plajă, iar se încălzea pielea, adică este o terapie contrastantă cal rece, cald-rece.

Pe această reacție de stimulare contrastantă se bazează tratamentele balneare, pentru că „biciuiesc” organismul, în special centrul de termoreglare, astfel încât vom fi mult mai rezistenți în anotimpul rece, cu variații mari de temperatură. Organismul deja va ști să se autoregleze la diferențele de temperatură și vom avea mai puține riscuri de a ne îmbolnăvi. Este poate principala indicație a unei cure elio-marine profilactice. Valabil și pentru copii, dar și pentru adulți”, a spus dr. Iulia Belc, potrivit Antena3.ro.

Potrivit medicului, tratamentul şi-a dovedit eficacitatea, în principal pentru afecțiunile articulare, ce ține de articulație, dar și de părți moi, adică de mușchi, de tendoane, de ligamente.

„De foarte multe ori, o sechelă post-traumatică post-fractură articulară rămâne cu o redoare, adică o lipsă de mobilitate completă a articulației respective. Printr-un tratament complex, deci nu numai cu nămol. Printr-o evaluare corectă, aplicațiile de nămol în diverse forme pot să concureze la un program de recuperare de succes.

Beneficiile nămolului dacă nu sunt dovedite din punct de vedere științific foarte intim, mecanismul de acțiune. Totuși, studiile din ultimii, ani mai ales din ultimii 30 de ani, au dovedit că acționează și asupra imunității stimulează imunitatea, imunitatea nespecifică, dar are și o putere antioxidantă și știm foarte bine, la ora actuală radical liber care rezultă în urma arderilor metabolismului nostru concură la apariția diverselor afecțiuni, suferințe și așa mai departe.

Nămolul este foarte bun în cură indiferent că este iarnă și atunci îl aplicăm la cald în băi de nămol sau împachetări de nămol, sau vara la rece, nămol la rece, pe malul lacului, de obicei pe malul lacului Techirghiol”, a mai spus medicul de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Citește și Cel mai sărat lac din România a secat. Movila Miresii s-a transformat într-un câmp de cristale

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară