Practic, prin noua metodă de înșelătorie, hackerii sună de pe numere de telefon românești, vorbesc într-o engleză perfectă și se dau drept polițiști. În acest fel, ei încearcă să afle conturile bancare și datele personale ale victimelor. Ulterior, își fac cont la casele de pariuri și joacă banii victimelor.
Nu hackerii sunt cei care vorbesc la telefon cu victimele, ci se folosesc de roboți, care au mesaje înregistrate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Citește și Veste bună pentru mamele cu mai mulţi copii, creşte indemnizaţia cu 50%, plăţile încep din noiembrie
O tânără jurnalistă a fost sunată prin această metodă și și-a dat seama imediat despre ce e vorba.
„Am fost sunată pe telefonul personal, de pe un număr de mobil, un număr de aici din România. În momentul în care am răspuns, o voce care vorbea perfect în limba engleză, o voce înregistrată dar care nu părea a fi o voce robotică, mi-a transmis că mă sună din partea Poliţiei Române, că pe baza datelor mele personale s-a emis o alertă de securitate”, a povestit ea pentru Observator.
Un alt bărbat și-a povestit și el experiența cu hackerii. „Astăzi m-au sunat şapte numere de telefon şi bineînţeles că m-au anunţat în limba engleză că sunt căutat de poliţie. Să apăs pe butonul 1 pentru a vorbi cu ofiţerul arondat cazului meu.”
„Este vorba despre o presupusă citaţie de la poliţie. În acest context, intenţia este să profite de emoţia pe care o provoacă o astfel de informaţie şi să îi determine pe utilizatori să îşi dea fie datele bancare fie să plătească sume de bani”, a transmis Sorin Stănică, de la Poliția Română.
În cazul în care nu reușesc să obțină bani, atacatorii cer datele personale ale victimelor. Cu ajutorul CNP-ului își fac cont pe platforme de jocuri de noroc online. Acolo fiecare utilizator nou primeşte un bonus de bun venit care poate fi de câteva sute de lei.
Nu e o schemă nouă, s-a mai folosit și în trecut, iar polițiștii o cunosc foarte bine. „Numele schemei, oficial, este voice phishing sau vishing. Cel mai probabil, folosesc limba engleză ca să dea un pic de greutate ameninţării. Ţinând cont că cel mai probabil e o operaţiune automatizată, este foarte probabil să fie înregistrat în prealabil mesajul respectiv”, a explicat Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.