Cei care sunt prinși la volan sub influența drogurilor sau a alcoolului riscă să rămână fără permis. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a anunțat recent că vrea să inițieze o lege care să le suspende permisele de conducere ale şoferilor aflaţi sub influenţa alcoolului sau a droguri.
”Vreau să suspend permisul persoanelor care conduc sub influenţa drogurilor/alcoolului pentru că sunt potenţiale pericole”, a scris Gerald Darmanin duminică pe Twitter.
În prezent, legislația rutieră din Franța permite suspendarea permisului șoferilor prinși pe picior greșit pentru o perioadă de până la trei ani, însă acest lucru este întâlnit adesea în cazul recidiviștilor.
Propunerea ministrului de Interne vine în contextul în care pe 10 decembrie 2022, comediantul Pierre Palmade a produs un accident rutier grav din cauza consumului de cocaină şi droguri de sinteză.
Autoturismul pe care îl conducea acesta a derapat pe banda din sens opus şi s-a ciocnit frontal cu o altă maşină care circula regulamentar. În urma impactului, șoferul care se afla la volanul celuilalt autoturism a intrat în comă și în continuare starea lui de sănătate este incertă, fiul său de şase ani a fost grav rănit, iar soţia sa, însărcinată în şase luni, a fost grav rănită şi din păcate a pierdut copilul nenăscut.
Pierre Palmade a fost acuzat pentru omor prin imprudenţă şi vătămare corporaliă involuntară, iar cazul său a intrat în atenția publică unde, la nivel naţional, au fost lansate mai multe dezbateri pe tema şofatului sub influenţa drogurilor.
„Scopul meu este să protejez următoarea femeie însărcinată şi următorul băieţel de şase ani de toate accidentele”, a declarat ministrul francez de Interne a declarat într-un interviu pentru ziarul Le Journal du Dimanche.
Oficialul francez a subliniat că anual 600 de persoane mor pe drumurile franceze în accidente legate de consumul de droguri.
Lista noilor modificări la Codul Rutier au fost aprobate de Guvern. Șoferii care au permisul de conducere anulat se pot prezenta la examen, iar condițiile pentru obținerea unui nou astfel de document au fost clarificate într-un proiect de ordonanță aflat în atenția Guvernului.
Persoanele cu permis de conducere anulat se pot prezenta la examen pentru obținerea unui nou astfel de document au fost clarificate într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, aflat în atenția Guvernului, conform alba24.ro
”Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a) – d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate
b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată
e) a intervenit reabilitarea.
Citește și Uniunea Europeană vrea să schimbe Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisele românilor