Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli. De asemenea, dacă un medic depistează o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto, acesta poate fi suspendat pe loc.
Astfel, din categoria persoanelor care riscă să rămână fără permisul de conducere fac parte persoanele care se confruntă cu depresia.
De asemenea, cei care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet nu vor primi niciodată dreptul de a urca la volanul unei mașini
Autoritățile spun că numai în cazuri excepționale permisul auto poate să fie eliberat sau reînnoit persoanelor diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare. Acestea pot să dețină permis numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic specialist.
Mai mult, persoanele care suferă de afecțiuni ale aparatului respirator trebuie să știe că riscă să fie restricționate în privința dreptului de a conduce. Ca să reintre în posesia permisul auto, aceste persoane trebuie să obțină aprobarea medicului specialist.
Totodată, ca să își mențină permisul auto cei care suferă de insuficiență renală gravă trebuie să aibă avizul medicului autorizat și trebuie să efectueze mai multe controale medicale periodice.
În plus, exclud dreptul de a conduce tulburările psihice sau dependența de droguri, medicamente sau alcool. În cazul în care sunt constatate astfel de afecțiuni, ulterior obținerii permisului, acesta va fi suspendat automat.
Din lista persoanelor care sunt restricționate în privința conducerii autovehiculelor mai fac parte:
Nu sunt eliberate sau reînnoite permisele auto în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.
Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere, scrie Promotor.
Citește și Cod rutier 2024. Se schimbă regulile, permisul auto se va obţine mai uşor