Părinţii trebuie să achiziționeze produse textile numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație.
Trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preț este exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.
Este recomandat ca înainte de a cumpăra îmbrăcămine să examinezi cu atenție produsele înainte de a lua decizia de cumpărare. Eticheta oricărui produs trebuie să menționeze compoziția fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre. În cazul în care produsul are și căptușeală, compoziția acesteia tebuie precizată în mod expres.
Orice produs textil trebuie să aibă instrucțiunile de întreținere marcate pe eticheta din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, montată/cusută în interiorul produsului. Instrucțiunile de întreținere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curățare chimică și uscare în mașina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat).
La îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcționale și centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțina ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire. Capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția să nu determine apariția riscului de a se agăța. Dispozitivele de blocare nu trebuie utilizate decât pe cordoanele glisante fără capete libere sau pe cordoane decorative.
Potrivit infocons.ro, la îmbrăcămintea pentru copii mari și tineri (cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani), cordoanele funcționale și găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt și nu trebuie realizate din materiale elastice, cu excepția bretelelor de umăr și a bretelei de susținere în jurul gâtului. Lungimea cordoanelor decorative nu trebuie să depășească 75 mm la fiecare capăt, inclusiv orice accesoriu cum ar fi un dispozitiv de blocare și că acele cordoane decorative nu trebuie realizate din cordoane elastice.
Îmbrăcămintea pentru copii mari și tineri, cu bretea de susținere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii și a gâtului.
CALENDAR AN ŞCOLAR 2015-2016: Structura anului şcolar 2015 – 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanţa de iarnă între 19 decembrie şi 10 ianuarie, şi nu până la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobată anterior.
O altă diferenţă este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie, pentru ca anul şcolar 2015 – 2016 să înceapă cu o săptămână mai devreme, ci pe 11 septembrie.
Consiliul Naţional al Elevilor îi solicitase ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu ca şcoala să înceapă şi să se termine cu o săptămână mai devreme, în anul şcolar 2015 – 2016, „luând în calcul necesitatea unui semestru I mai lung si scăderea interesului cadrelor didactice şi elevilor la sfârşitul celui de-al doilea, datorită suprapunerii perioadei examenului de bacalureat cu perioada de predare”.
Cîmpeanu declara, la sfârşitul lunii iunie, că ia în calcul propunerea, dar pentru anul şcolar 2016 – 2017, fiind prea târziu să se facă modificarea în această toamnă.
Structura anului şcolar aprobată în iulie prevedea ca vacanţa de vară să se încheie pe 4 septembrie, astfel că următorul an şcolar începea cu o săptămână mai devreme. Prevederea nu a fost însă menţinută în structura aprobată în 31 august.
Anul şcolar începe în 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar.
Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie.
Semestrul al doilea începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară.
Înainte de vacanţa de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Clasele de învăţământ preşcolar şi primar pot planifica activităţile din programul „Şcoala altfel” în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfăşurare a programului va fi luată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice
Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.
Semestrul I:
Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
In perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta de iarna – sambata, 19 decembrie 2015 – duminica, 10 ianuarie 2016
Cursuri – luni, 11 ianuarie 2016 – vineri, 5 februarie 2016
Vacanta intersemestriala – sambata, 6 februarie 2016 – duminica, 14 februarie 2016
Semestrul al II-lea:
Cursuri – luni, 15 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Vacanta de primavara – sambata, 23 aprilie 2016 – marti, 3 mai 2016
Cursuri – miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie 2016
Vacanta de vara – sambata, 25 iunie 2016 – duminica, 11 septembrie 2016
Tezele din semestrul I al anului scolar 2015-2016 trebuie sustinute pana la data de 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea, pana la data de 20 mai 2016. Examenele se stabilesc prin ordin special de ministru.
Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din 2016
Noul an şcolar nu aduce noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută).
Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.
În anul şcolar care începe la 14 septembrie rămân evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, aceste verificări fiind introduse, în premieră, în 2013-2014. Evaluările permit stabilirea nivelului de pregătire al elevilor din aceste clase, iar rezultatele nu vor fi trecute în catalog.