Mare hoție la Economie! Tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din industria prelucratoare. Îngroapă 300 de milioane de euro în opt firme ”de apartament” cu afaceri de 1.000 de euro pe an care au în total 15 angajați

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare din România, în valoare de 300 de milioane de euro pentru 2022 şi 2023, s-a dovedit a fi un tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din acest sector care au fost scoși din joc de opt firme ”de apartament” cu afaceri de 1.000 de euro pe an, ce au în total 15 angajați. Din cele opt companii care au fost selectate să obțină ajutorul de stat doar una activează în industria prelucrătoare, iar două dintre ele nu au nici un angajat.
Alina Costache
13 apr. 2023, 19:58
Mare hoție la Economie! Tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din industria prelucratoare. Îngroapă 300 de milioane de euro în opt firme ”de apartament” cu afaceri de 1.000 de euro pe an care au în total 15 angajați
Mare hoție la Economie! Tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din industria prelucratoare.

Mare hoție la Economie! Tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din industria prelucratoare. Greii din industria prelucratoare fierb după ce Ministerul Economiei a anunțat pe data de 4 aprilie, rezultatele selecției cererilor pentru obținerea schemei de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru 2022 şi 2023. Deși au obținut punctajul maxim, 21 de companii care au mii de angajați au fost descalificate de opt firme dintre care doar una activează în acest sector, însă are o cifră de afaceri de 5.100 de lei și un profit de doar 541 de lei.

Citește și Florin Spătaru, noua propunere PSD pentru ministerul Economiei după retragerea lui Marius Humelnicu

Mare hoție la Economie! Tun uriaș dat de Ministerul Economiei greilor din industria prelucratoare

În condițiile în care, în România, chimia şi metalurgia sunt la pământ, generând deficite comerciale record din cauza lipsei producției locale, Ministerul Economiei a ales din cele 97 de companii care au aplicat pentru prima schemă de ajutor de stat ce finanţează investiţii de anvergură pentru industria prelucrătoare opt firme ”de apartament” care au în total 15 angajați.

Este vorba despre companiile Alex Melcovich BH SRL, Andres Rob Construct SRL, Ecobac SAL SRL, ECO Partnersheep Insultation SRL, ECO Wind Power SRL, Feruccio COM SRL, HI-Q Solution Invest SRL, Non-Woven Global SRL.

Reprezentanții Asociației oamenilor de Afaceri din România spun că șase din cele opt companii câștigătoare au o cifră de afaceri sub 600.000 de lei, iar cifra de afaceri medie a tuturor firmelor este de 1.108.582 de lei (aprox. 220.000 de euro).

Valoarea totală a investițiilor pe care cele opt companii  s-au angajat să o efectueze în România  este de peste 430 de milioane de euro. Din această sumă Ministerul Economiei care a alocat pentru anul 2022, un buget în valoare de 150 de milioane de euro dintr-un total de 300 de milioane în 2022 și 2023, urmează să acopere 50%  din valoarea investiției pentru o companie mare și de 75% din valoarea investiției pentru o companie mică.

„Este prima oară în 30 de ani când industria  prelucrătoare este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat. Bugetul alocat a fost suficient pentru a acoperi 8 cereri de finanțare, din cele 97 care au fost depuse. Cererea de finanțare a fost uriașă. Industria are nevoie de sprijin, mai ales după ce a traversat trei crize consecutive,  motiv pentru care vom deschide un nou apel, iar din 2024 schema pentru industria prelucrătoare va deveni una multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Cine sunt firmele ”de apartament” care primesc ajutoare de la stat de milioane de euro

1.Alex Melcovich BH

Alex Melcovich BH SRL a primit undă verde din partea Ministerului Economiei pentru un ajutor de stat de câteva zeci de milioane de euro după ce firma s-a angajat să investească 245,8 milioane de lei, adică peste 49,82 milioane de euro într-o unitate de producţie de băuturi răcoritoare.

Compania a fost înființată în anul 2010, în Neamț, și este deținută de omul de afaceri Alex Melcovich, care controlează și Merlins Beverages, firmă ce produce sucurile Pop Cola.

Conform Ministerului de Finanțe, Alex Melcovich BH a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 2,1 milioane lei și un profit net de 1,79 milioane lei.

În prezent, compania are doar trei angajați.

2. Andres Rob Construct

Andres Rob Construct SRL a reușit să obțină finanțare din partea Ministerului Economiei pentru o investiție de 249,4 milioane de lei, adică 50,51 milioane de euro, într-o fabrică de producție elemente prefabricate pentru construcții.

Compania este din Dolj și a fost înregistrată la ONRC în noiembrie 2009, iar obiectul său de activitate este lucrări de pregătire a terenului.

Andres Rob Construct SRL face parte din grupul de firme Mitliv, unde acționar majoritar este Carmen Mioara Cioană. Grupul a fost asociat cu milionarul craiovean Liviu Cioană, condamnat în 2019, la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală în dosarul „Ambient Sibiu – Mitliv Craiova”.

În 2021, compania a avut o cifră de afaceri de 265.813 lei și un profit net de 94.191 lei, potrivit bilanțului raportat la Ministerul Finanțelor.

Firma care va beneficia de un ajutor de zeci de mii de euro are doar doi angajați.

3. Ecobac Sal SRL

Ecobac Sal SRL va beneficia de schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare din România după ce s-a angajat să investească suma de 113,4 milioane de lei, echivalentul a 22,97 milioane de euro în înființarea unei unități de tratare și eliminare deșeuri de nepericuloase.

Compania care activează în recuperarea materialelor reciclabile sortate a fost înființată în 2009 și este deținută de oamenii de afaceri băcăuani Blănaru Ciprian-Ioan și Botez Daniel, care dețin printre altele și Demeco SRL, implicată de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri și dosare penale. Cel mai mare scandal în care a fost implicată firma Demeco a avut loc în 2017, când în urma unei explozii care a avut loc în Popești-Leordeni au fost răniți 11 oameni.

Potrivit ministerului finanțelor, Ecobac Sal SRL a înregistrat în 2021, afaceri în valoare de 553.550 de lei și un profit net de 424.023 lei.

În prezent, compania are un singur angajat.

4. Eco Partnersheep Insulation SRL

Eco Partnersheep Insulation SRL s-a angajat să investească peste 182 milioane de lei, undeva la peste 30,7 milioane de euro, într-o fabrică de procesare a lânii, produse fono și termo-izolante din lână.

Compania este una nou apărută pe piață. Aceasta a fost în anul 2020, de Cristian Mercioniu, omul de afaceri care a construit complexul rezidențial New Residence din Măgurele.

În 2021, Eco Partnersheep Insulation SRL a avut o cifră de afaceri de de numai 299.943 lei, în creștere cu 46% față de anul precedent și un profit de 264.778 lei.

Compania care are ca obiect „Cumpararea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, în timp ce la Registrul Comerțului obiectul de activitate este „Fabricarea de textile nețesute si articole din acestea, cu excepția confecțiilor de îmbrăcaminte”, are un singur angajat.

5. Feruccio Com SRL

Feruccio Com SRL va investi suma de 109 milioane lei, aproximativ 21 de milioane de euro, în fabricarea produselor din beton pentru construcții.

Compania este deținută de Alexandru Gabriela Lorena, fiica omului de afaceri liberal Ninel Alexandru.

În 2021, firma Feruccio Com SRL, producător de vinuri din Podgoria Dealu Mare, a avut o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei și un profit de 2,6 milioane lei

În aceste momente, compania are șapte angajați.

6.  Eco Wind Power SRL

Eco Wind Power SRL este afacerea soților Mirela și Dorin Umbrărescu care s-au angajat să investească suma de 658,1 milioane de lei, peste 133 de milioane de euro, în activitatea de tratare și eliminare a deșeurilor periculoase.

Compania a fost înființată în 2007 și are ca obiect de activitate producția de energie electrică.

În 2021, firma Regilor Asfaltului care nu are niciun angajat a avut o cifră de afaceri de 370.834 lei și un profit net de 141.600 de lei.

7. Hi-Q Solutions Invest SRL

Hi-Q Solutions Invest SRL s-a angajat să investească suma de 141,8 milioane de lei, echivalentul a 28,71 milioane de euro, pentru înființarea unei unități de producție de mase plastice prin injecție.

Firma care activează în domeniul de consultanță pentru afaceri și management este controlată de Ramona Păunescu, fost manager de țară pentru România și Republica Moldova în cadrul lanțului de retail de haine LC Waikiki.

Potrivit Ministerului Finanțelor, compania HI-Q Solutions Invest a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 629.000 de lei și un profit de 427.000 de lei, cu un singur angajat.

8. Non-Woven Global SRL

Non-Woven Global SRL va primi finanțare din partea Ministerului de Finanțe, după ce s-a angajat să investească suma de 403,2 milioane de lei, echivalentul a 81,64 milioane de euro  pentru construirea și dezvoltarea unei fabrici de producție de materiale nețesute.

Firma care se ocupă de fabricarea de textile nețesute și articole din acestea, este subsidiara grupului PPE Europe AG din Germania, care deține 100% din titluri.

În 2021, compania care nu are niciun angajat a raportat o cifră de afaceri de 5.100 lei și un profit net de 541 de lei.

Citește și Cine este Marius Humelnicu, propunerea PSD pentru Ministerul Economiei. Social-democratul este fost fotbalist și city manager la Galați!

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin