Mare scandal! Acuzații grave în cazul femeii ucise în București, de câini: „Dacă primarul e #Rezist, nimeni nu mai protestează!”

Din ce în ce mai mulți activiști, lideri politici și analiști îi cer demisia lui Nicușor Dan, după tragedia de pe Lacul Morii, când o femeie a fost ucisă de câinii vagabonzi.
Filip Stan
23 ian. 2023, 15:28
Mare scandal! Acuzații grave în cazul femeii ucise în București, de câini: „Dacă primarul e #Rezist, nimeni nu mai protestează!

Ciprian Purice, analist politic, a remarcat o situație bizară. Când în România sau doar în București se petrec evenimente grave, precum moartea unor oameni uciși de câini agresivi, lăsați liberi, puțini mai protestează.

În opinia analistului politic, românii ar trebui să ia atitudine indiferent de coloratura politică a edililor.

„Erau oameni în stradă, care protestau (n.r. – acum câțiva ani, în Piața Victoriei). Acum, dacă e primarul #Rezist, nu mai protestează nimeni. Această dublă măsură ne este fatală, să știți, pentru noi, ca societate!”, a comentat Ciprian Purice, la România TV, luni după-amiază.

 

Acuzații din partea PSD la adresa primarului Nicușor Dan (PMB), dar și la adresa edilului Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL)

 

Acuzații grave au fost lansate în spațiul public și la adresa lui Ciprian Ciucu.

„Cei doi edili, prin indiferența și inactivitatea lor, au permis producerea acestei tragedii. Este o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal, cu atât mai mult cu cât persoana decedată fusese anterior victima atacului câinilor din zona Parcului Lacul Morii, iar autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru îndepărtarea acestui risc”, a transmis PSD într-un comunicat.

Social-democrații spun că este „revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6”.

„Pasarea răspunderii de la o instituție la alta este inacceptabilă. Ambele primării poartă o răspundere directă pentru tragedie. Primarul General, Nicușor Dan, nu a alocat resursele necesare și nu a fost preocupat de slaba activitate a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea sa.

Iar, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a luat vreo măsură pentru înlăturarea haitelor de câini din Parcul Lacul Morii, în pofida plângerilor și sesizărilor care i-au fost adresate în acest sens. Instituțiile statului trebuie să acționeze cu maximă fermitate pentru anchetarea și condamnarea celor vinovați de această tragedie, care ar fi putut fi evitată dacă cei responsabili și-ar fi făcut datoria”, arată PSD.

 

Reacția lui Nicușor Dan

 

Primarul Capitalei a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, în weekend:

„Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi.

Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB.

Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice.
Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

 

Cum se apără primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

În weekend, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din partea PNL i-a cerut demisia lui Nicușor Dan.

„Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc.

Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte.
Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!

Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, aloca bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor. Recunosc, aveam această așteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel și-a găsit sfârșitul în aceleași condiții înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc. Primarul de Sector nu apare în nicio discutie publică. De aici așteptarea mea. Nu mai am așteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora, sunt deja de notorietate.

Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de „constientizare”. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de „constientizare” pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici.
Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi și alte servicii și nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompență și iresponsabilitate. Bucureștiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!

PROBLEMELE AU REAPĂRUT DUPĂ CE ASPA ȘI-A MODIFICAT ABORDAREA și au distrus echipele și capacitățile care în trecut au dat rezultate. Restul sunt adrese cu care își acoperă incompetența. Sunt singura instituție înființată pentru acest scop și doar cu acest scop.

Schimbul kafkian de adrese cu polițiile locale, pentru ca politia sa amendeze proprietarii de câini necipați nu rezolvă problema. Asta poate face și politia animalelor și politia locala a municipiului București.

Problemele mari și complexe se rezolvă prin acțiuni masive și complexe! Cum, mai exact? PRIN PLANIFICAREA DE ACȚIUNI DE PRINDERE DE AMPLOARE, coordonate de un comandament.

ASPA ar fi trebuit să organizeze acțiuni de prindere, punctuale, cu data și oră, să ceara sprijinul nostru, al colegilor lor, politia locala din subordinea lui Nicușor Dan (nu vorbește nimeni despre ei, dar ai aceleași competențe legale) și a politiei MAI.

DAR CUM SĂ PLANIFICE ASPA ASA CEVA DACĂ EI NU AU UNDE SĂ MAI DUCĂ ANIMALELE?! Asa că această instituție doar mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată.

Politia Locală a acordat în trecut ajutorul ASPA, ASPA scoate niște adrese doar atunci când lucrurile nu au mers bine. Dar nici nu puteau sa meargă bine, cu 2 sau 3 angajați care fugăresc animalele pe terenuri zeci de hectare! Este absurd!

ASPA are o singura misiune și un buget mare, distribuit prost.
Polițiile Locale au zeci de misiuni și de servit sute de mii de cetățeni:

– ordine publica,
– circulație,
– comerț stradal neautorizat,
– controlul agenților economici,
– controlul santierelor,
– verificarea salubristului,
– deșeuri necontrolate,
– siguranța în scoli, inclusiv a zonelor adiacente atunci când copii vin si pleaca de la școală,
– ridicarea mașinilor abandilonate,
– ridicarea mașinilor parcate ilegal,
– ambozie,
– terenuri neîngrijite si fațade degradate,
– supraveghere parcuri,
– intervenții le cerere, pe ocuparea locurilor de parcare,
– vânarea dubelor care aruncacdeseuri din construcții pe câmp,
– actiuni de mutare a vehiculelor atunci când operatorii de servicii utilitare intervin,
– diferite obiective de paza, vezi parcul Politehnicii etc.
As putea sa continui lista, este de 5 ori mai lungă. ASPA ARE UN SINGUR OBIECTIV.

Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!! Îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, de acum înainte ma voi ocupa personal de acest subiect.

În paralel solicit Consiliului General să facă o comisie care să evalueze activitatea ASPA!
Lucrurile nu vor rămâne asa, eu voi reveni pe acest subiect in cateva zile cu o dare de seamă.

P.S. Aceasta este o temă de anvergura redacției Recorder. Eu, le stau la dispoziție”, a notat Ciucu, pe Facebook.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!