Marea Britanie menţine măsuri de lockdown. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat luni că va amâna cu patru săptămâni, până la 19 iulie, ridicarea ultimelor restricţii impuse în Anglia pentru combaterea epidemiei de coronavirus, din cauza unei creşteri a cazurilor legate de varianta Delta, apărută iniţial în India, relatează AFP.
”Suntem foarte preocupaţi de varianta Delta, care se răspândeşte mai repede decât s-a prevăzut în foaia de parcurs din februarie”, care prevedea o redeschidere completă la 21 iunie, a explicat premierul britanic, care, prin urmare, preferă ”să aştepte până la 19 iulie, pentru a da (serviciului de sănătate) timpul suplimentar de care are nevoie”.
Varianta Delta a coronavirusului SARS CoV2, aflată la originea valului devastator de COVID-19 din India, este cea mai contagioasă tulpină detectată până acum. Medicii bănuiesc însă că provoacă și forme mai severe ale bolii, relatează Bloomberg.
Deficiențe de auz, tulburări gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă, simptome care nu au fost observate în mod obișnuit la pacienții COVID, au fost legate de medicii din India de așa-numita variantă Delta, sau varianta indiană a SARS-CoV2. În Anglia și Scoția, primele dovezi sugerează că tulpina – care a devenit dominantă acolo – prezintă un risc mai mare de spitalizare.
Varianta Delta, cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2, s-a răspândit în peste 60 de țări în ultimele șase luni și a declanșat restricții de călătorie din Australia până în SUA. Marea Britanie a fost nevoită să regândească măsurile de relaxare, care ar putea fi întârziate din cauza acestei variante. Singapore a constatat că mutația a reprezentat 95% din cazurile locale de COVID legate de noile variante.
„Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste simptome clinice mai noi sunt legate sau nu de B.1.617”, a spus Abdul Ghafur, medic de boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai, cel mai mare oraș din sudul Indiei. Ghafur a spus că are mai mulți pacienți COVID cu diaree decât în primul val al pandemiei.
„Anul trecut, am crezut că am învățat lucruri despre noul nostru inamic, dar acesta s-a schimbat. Acest virus a devenit foarte imprevizibil”, a spus medicul.
Durerea de stomac, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și durerile articulare se numără printre afecțiunile cu care se confruntă pacienții COViD, arată datele a șase medici care tratează pacienți din India. Variantele Beta și Gamma – detectate pentru prima dată în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia – nu au provocat aproape deloc simptome neobișnuite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New South Wales luna trecută.
Ţara din UE care de luni a eliminat masca de protecţie. Mai trebuie purtată doar de cei care stau în picioare în metrou şi autobuz
Unii pacienți infectați cu varianta Delta dezvoltă microtromboze, mici cheaguri de sânge, atât de grave încât au dus la moartea țesuturilor afectate și la dezvoltarea cangrenei, a spus Ganesh Manudhane, cardiolog din Mumbai, care a tratat opt pacienți cu complicații trombotice la spitalul Seven Hills în ultimele două luni. Două dintre ele au dus la amputarea unor degete și a unui picior.
„Am văzut trei-patru cazuri pe tot parcursul anului trecut, iar acum este un pacient pe săptămână”, a spus Manudhane.
India a raportat până acum 18,6 milioane de cazuri de COVID-19 în 2021, comparativ cu 10,3 milioane anul trecut. Varianta Delta a fost „cauza principală” din spatele celui de-al doilea val și este cu 50% mai contagioasă decât tulpina Alfa care a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie, potrivit unui studiu recent realizat de un grup guvernamental indian.
Creșterea numărului de cazuri poate fi la originea numărului mai mare de complicații rare ale pacienților COVID. Chiar și așa, Manudhane a spus că este uimit de cheagurile de sânge pe care le vede la pacienți din toate grupele de vârstă, fără probleme de coagulare.
„Bănuim că ar putea fi din cauza noii variante de virus”, a spus el.
Medicii se confruntă, de asemenea, cu cheaguri în vasele de sânge care alimentează intestinele, ceea ce face ca pacienții să sufere de dureri de stomac – iar acesta este adesea singurul lor simptom, potrivit presei locale.
Unii pacienți COVID au simptome ca pierderea auzului, umflarea gâtului și amigdalită severă, a spus Hetal Marfatia, chirurg la Spitalul King Edward Memorial din Mumbai.
„Fiecare persoană prezintă simptome diferite” în al doilea val, a spus medicul.