„Dacă nu vom obţine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni în aspecte precum ţinerea Marii Britanii în afara sistemului de integrare profundă, dacă nu vom putea obţine aceste angajamente, atunci, aşa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic”, a declarat ministrul Philip Hammond, potrivit The Telegraph.
În timpul campaniei electorale ce a precedat alegerile legislative din Marea Britanie, premierul David Cameron a promis că va renegocia relaţia Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi că va organza, până la sfârşitul lui 2017, un referendum privind rămânerea în UE.
Cu toate că sondajele arată că majoritatea britanicilor ar fi de acord cu rămânerea în Blocul comunitar, guvernul de la Londra începe să adopte un discurs radical. „Avem nevoie de reforme solide, substanţiale şi ireversibile la nivel european. Pentru că, dacă vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mică, ne vom trezi cu un refuz”, a spus ministrul Hammond.
În ultima perioadă, între Marea Britanie şi UE au avut loc mai multe divergenţe, cele mai mari fiind pe tema crizei din Grecia şi în privinţa distribuirii imigranţilor extracomunitari care bat la porţile Europei.