Câinii de detecție medicală vor lucra cu Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM) și cu Universitatea Durham din nord-estul Angliei pentru a determina dacă caninii ar putea ajuta diagnosticul.
Organizațiile au spus că au început pregătirile pentru antrenarea câinilor şi va dura șase săptămâni „pentru a ajuta la furnizarea unui diagnostic rapid, neinvaziv, spre sfârșitul epidemiei„.
Citeşte şi: Boris Johnson are coronavirus. Anunţul oficial a fost făcut chiar de premierul Marii Britanii
Câinii au mai fost antrenaţi pentru a detecta boli precum cancer, Parkinson și infecții bacteriene prin mirosirea probelor prelevate de la pacienți.
De asemenea, pot detecta modificări subtile ale temperaturii pielii, ceea ce îi poate face utili pentru a determina dacă o persoană are febră.
„În principiu, suntem siguri că unii câini ar putea detecta COVID-19. Acum analizăm cum putem prinde în siguranță mirosul virusului de la pacienți și îl prezentăm câinilor. Scopul este ca aceşti câini să poată depista pe oricine, inclusiv pe cei asimptomatici și să ne spună dacă trebuie testați.”, a spus Claire Guest, fondatoarea și directorul executiv al câinilor de detecție medicală.
Șeful de control al bolii de la LSHTM a spus că patrupedele ar putea detecta boala cu „o precizie extrem de ridicată”.
Câinii de detecție ar putea fi dislocați pe aeroporturi la sfârșitul epidemiei pentru a identifica rapid persoanele care transportă virusul, contribuind la prevenirea răspândirii bolii, potrivit Steve Lindsay de la Universitatea Durham.
Peste 500.000 de infecții cu coronavirus au fost înregistrate acum în 182 de țări şi 22.920 de decese, conform unui calcul AFP bazat pe datele oficiale ale țării și cifrele Organizației Mondiale a Sănătății.