Documente NSA, divulgate în ultimele luni, „arată că Agenţia britanică GCHQ, împreună cu Statele Unite şi alţi parteneri-cheie, gestionează o reţea de staţii de spionaj instalate pe clădiri diplomatice în lume, care interceptează date în ţările gazdă”, scrie ziarul.
Aceste documente, continuă cotidianul, „împreună cu fotografii aeriene şi informaţii referitoare la activităţi trecute de spionaj în Germania, sugerează că Marea Britanie gestionează propria staţie secretă de ascultări, la o aruncătură de băţ de Parlamentul german (…) şi de biroul Angelei Merkel de la Cancelarie, utilizând echipamente de înaltă tehnologie pe acoperişul ambasadei”.
Potrivit publicaţiei, o staţie americană de ascultare similară, de pe acoperişul Ambasadei Statelor Unite de la Berlin, situată la mai puţin de 150 de metri de localuri diplomatice britanice, a fost închisă săptămâna trecută, în urma unor dezvăluiri cu privire la o presupusă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului Merkel.
Ziarul se bazează pe „imagini în infraroşu de la televiziunea germană ARD”, înregistrate pe 24 şi 25 octombrie, care „par să arate că echipamentul de spionaj de la ambasada americană (…) a fost dezactivat”.
ARD, cel mai important post public german de televiziune, a difuzat pe 27 octombrie imagini în care apare acoperişul ambasadei americane, situată în apropierea Parlamentului, şi ambasadelor britanică, franceză sau rusă, înregistrate cu o cameră termică, în care apar degajări de căldură provenind de la ultimul etaj. Potrivit ARD, acest ultim etaj ar putea adăposti un centru de ascultări.
Însă „autorităţile germane par să nu fi remarcat – sau protestat faţă de – o potenţială unitate paralelă de supraveghere de pe acoprişul ambasadei britanice„, continuă The Independent, publicând o fotografie aeriană în care apare un cilindru alb, pe acoperişul unei clădiri desemnate drept post de ascultări GCHQ.
Ziarul apreciază că această structură „seamănă frapant cu echipamentele de spionaj utilizate de către GCHQ în timpul Războiului Rece în Berlinul de Vest”.
Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a Downing Street a refuzat să facă „orice comentariu despre probleme în domeniul informaţiilor”.