„Vor fura engros secrete de stat, indiferent că sunt secrete nucleare ale Marii Britanii sau secrete de la M16 sau M15”, a avertizat O’Brien marți, într-un interviu acordat Financial Times.
„Este oarecum şocant pentru noi că britanicii privesc Huawei ca pe o decizie comercială. 5G este o decizie de securitate naţională”, a adăugat consilierul.
O’Brien este convins că oamenii din Europa, Japonia, Noua Zeelandă şi Australia încep să înţeleagă îngrijorările exprimate de Statele Unite faţă de Huawei. De altfel SUA au avertizat celelalte naţiuni să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G şi au acuzat că echipamentele companiei ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj. China a negat în repetate rânduri acest lucru.
În luna mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă riscuri de securitate naţională, iar Huawei se află pe lista neagră a companiilor, din motive de securitate naţională.
Subiectul acesta al riscurilor de securitate implicate de folosirea tehnologiei Huawei a divizat ţările din reţeaua de schimb de informaţii Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Marea Britanie a adoptat o poziţie mai puţin fermă, precizând că produsele 5G ale Huawei ar putea fi folosite în zone/domenii mai puţin sensibile.
Reprezentanţii Huawei nu au făcut nici un comentariu pe această temă.
Citește și: