Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să se consolideze, să sape tranşee şi să devină ”o excrescenţă canceroasă” în Ucraina, după ce toate obiectivele principale au eşuat, a avertizat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu oferit Sky News.
Oficialul britanic a subliniat că Marea Britanie încearcă să furnizeze rachete anti-navă Ucrainei să apere Marea Neagră, un punct strategic pentru exportul de cereale, care afectează preţurile alimentelor la nivel mondial, precum şi oraşele, de eventuale bombardamente organizate de navele ruseşti. De asemenea, Wallace dă asigurări că deşi ”e cale lungă până când forţele ucrainene vor ajunge în Crimeea”, Marea Britanie sprijină ”integritatea suveranităţii Ucrainei”, aşadar, inclusiv pe cea a Peninsulei Crimeea, relatează The Guardian.
NATO îl sfidează pe Putin. Anunţul care ar putea declanşa un nou război mondial
”Putin, cu siguranţă, după ce aproape toate obiectivele sale au eşuat, ar putea încerca să consolideze ceea ce are. Un fel de consolidare şi săpat de tranşee, aşa cum a făcut în 2014. Şi ar reprezenta doar un fel de excrescenţă canceroasă în Ucraina, fiind foarte dificil pentru ucraineni să îi îndepărteze din acele poziţii fortificate. Dacă vrem să nu se întâmple acest lucru, trebuie să ajutăm Ucraina să încerce să scoată lipitoarea şi să menţină campania defensivă”, a afirmat Ben Wallace.
”Comunitatea internaţională consideră că Rusia ar trebui să părăsească Ucraina. Comunitatea internaţională a condamnat Rusia pentru invazia sa în Crimeea, care a fost ilegală în 2014, (şi) pentru invazia în Doneţk. Am spus în mod repetat că Rusia ar trebui să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei”, a mai declarat el.
”E cale lungă până când forţele ucrainene vor ajunge în Crimeea. Ceea ce aş spune cu siguranţă este că sprijinim integritatea suveranităţii Ucrainei. Am făcut asta tot timpul. Desigur, acest lucru include Crimeea”, a dat Wallace asigurări.
Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina
”În primul rând, să dejucăm planurile de invazie ale Rusiei. Şi să ajutăm Ucraina să rezolve problema celor două teritorii ocupate – amintiţi-vă că acordul de la Minsk pe care Rusia l-a încălcat, practic, vizează chestiunea acelor teritorii. Obiectivul nostru fundamental este să sprijinim integritatea suverană a Ucrainei şi capacitatea ei de a se apăra”, a subliniat ministrul britanic al Apărării.
”Este foarte important să îi trimitem lui Putin mesajul că va primi întotdeauna o escaladare a anumitor comportamente atunci când se comportă precum o face (…) ne asigurăm că nu se va extinde conflictul şi că suntem priviţi din postura de apărători”, a continuat el.
”Am spus că vom aproviziona şi furniza, dacă putem, rachete anti-navă. Este incredibil de important ca cerealele, referitor la preţurile alimentelor, care ne afectează pe toţi, să iasă din Ucraina. Nu pot controla (n.r. ruşii) Marea Neagră. Nu mai este al lor. Prin urmare, este important să ne asigurăm că navele ruseşti nu sunt folosite pentru a bombarda oraşele”, a argumentat Wallace.
”Dacă Ucraina ar alege să vizeze infrastructura logistică a armatei ruse, ar fi legitim în conformitate cu dreptul internaţional. Marea Britanie ajută, cu siguranţă, şi găseşte artilerie pentru Ucraina, pe care Ucraina o foloseşte vizând forţele ruse”, a mai precizat el.
Armele livrate de Marea Britanie sunt puţin probabil să fie folosite să atace Rusia din Ucraina, deoarece forţele ucrainene tind să folosească lansatoare mobile, iar armata britanică le va livra din aer sau de pe mare, relatează Reuters.