„Sper că vom cădea de acord asupra unor măsuri suplimentare care vor veni să intensifice presiunea economică asupra Iranului, o presiune neagresivă legitimă dar care să crească izolarea sectorului fiscal iranian”, a declarat Hague înainte de începerea lucrărilor citat de site-ul de ştiri EUbusiness.
„Mă voi concentra în special asupra sistemului financiar”, a precizat Hague. El a explicat că nu poţi impune sancţiuni în sectorul exportului de petrol fără să le articulezi cu măsuri suplimentrare de îngheţare a relaţiilor financiare, incluzând aici şi Banca Centrală Iraniană.
„Se aşteaptă să cădem de acord asupra îngheţării activelor şi dreptului de călătorie pentru 143 de companii iraniene şi 37 de oameni de afaceri iranieni în contextul contestării internaţionale a programului iranian de înarmare nucleară”.
Într-un interviu acordat BBC Hague a precizat că a primit dovada unei deosebnite solidarităţi în această chestiune din partea Franţei, Germaniei şi Olandei care şi-au retras ambasadorii de la Teheran după atacul de vineri. Miercuri Marea Britanie a dispus închiderea ambasadei iraniene de la Londra şi şi-a evacuat întreg personalul diplomatic de la Teheran ca replică diplomatică la atacurile sediului ambasadei sale din Iran.
Protestele de marţi de la Teheran au fost anunţate iniţial ca demonstraţie de protest împotriva declaraţiei Marii Britanii de suspendare a tuturor tranzacţiilor cu sistemul financiar iranian, inclusiv cu Banca Centrală de la Teheran. Iranul a replicat imediat anunţând că a aprobat o lege care permite expulzarea ambasadorului britanic în decurs de câteva zile.