Ultimele negocieri sunt în curs de desfăşurare şi acest sistem revoluţionar ar putea fi adoptat din luna iulie. Autorităţile locale britanice cheltuiesc anual 86 milioane de euro pentru îngroparea a circa 700.000 t de fecale canine.
Noua energie verde va permite transformarea deşeurilor în metan, CO2 şi îngrăşăminte. Gary Downie, 42 de ani, a conceput un sistem care poate alimenta până la 60 de gospodării în acelaşi timp. El precizează că, în pofida utilizării dejecţiilor animale, procesul este inodor şi poate funcţiona cu un aport de 500 kg pe zi. Inventatorul mai spune că fiecare tonă de excremente care nu ajunge la groapa de gunoi va însemna 450 kg de gaze cu efect de seră mai puţin. „Multe autorităţi locale din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord sunt interesate de sistem”, afirmă el.
Gary Downie, care a lucrat circa zece ani pe piaţa petrolului şi gazelor, a avut această idee când se plimba cu copilul, încercând să evite excrementele de câine care îi ieşeau în cale. Sistemul său utilizează principiul metanizării – proces natural biologic de degradare a materiei organice în absenţa oxigenului – pentru a produce un amestec de metan şi CO2.
Sistemul va permite şi renunţarea la sacii de plastic în care se adună dejecţiile, acestea urmând să fie ‘aspirate’ de pe trotuare. Biogazul obţinut va fi folosit la alimentarea unei turbine care va produce electricitate, iar căldura şi CO2 rezultate vor fi destinate unor sere în care se vor cultiva şi creşte plante cu ajutorul îngrăşămintelor bio.