Marea Britanie se află în prag de recesiune, în condițiile în care pericolul de stagflație revine pentru prima dată în 50 de ani. Stagflația reprezintă o combinație între stagnarea sau recesiunea economică și inflația ridicată.
Analiştii economici preconizează că produsul intern brut va scădea în al treilea și al patrulea trimestru al acestui an, precum și în primul trimestru al anului viitor. 2,5 milioane de gospodării vor fi afectate de creșterea costului vieții. Astfel, până în 2024, una din cinci gospodării din Regatul Unit nu va avea economii.
Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut în iunie, automobiliștii reducând consumul de combustibil din cauza prețuri record, dar declinul a fost totuși sub așteptări. De asemenea, aproape jumătate dintre britanici au redus din achizițiile de alimente pe măsură ce prețurile au crescut, în timp ce alții sunt nevoiți să cheltuiască mai mult pentru cumpărături.
Economia Marii Britanii simte presiunea inflației, care este pe cale să atingă două cifre, determinată în mare parte de creșterea vertiginoasă a prețurilor combustibililor, potrivit profit.ro.
Inflația britanică a prețurilor de consum a atins în luna mai un maxim din ultimii 40 de ani, de 9,1%, prețurile la alimente și băuturi avansând cu 8,6%, iar Banca Angliei se așteaptă ca rata anuală a IPC să depășească 11% în octombrie, când va intra în vigoare o creștere de 40% a tarifelor reglementate la energie.
Banca Angliei ar urma să majoreze ratele dobânzilor pentru a șasea oară din decembrie, pe 4 august, ceea ce ar putea contribui la frânarea creșterii economice. În iunie, Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru a cincea oară la rând.