„Spunem cafenelelor, barurilor și restaurantelor să închidă în această seară imediat ce pot și să nu mai deschidă mâine„, a declarat premierul Boris Johnson, într-o conferință de presă. Același consemn pentru „cluburi de noapte, teatre, cinematografe, săli de sport”, a adăugat el.
Imediat după acest anunț, ministrul Finanțelor Rishi Sunak a dezvăluit măsuri spectaculoase și „fără precedent” în istoria țării pentru a apăra salariații și companiile. „Guvernul va interveni și va ajuta la plata salariilor„, a spus el.
Angajatorii, indiferent de domeniu, pot solicita statului plata a 80% din salarii astfel încât angajați să-și poată menține locul de muncă și să nu fie concediați. Acest ajutor, care se va aplica retroactiv din 1 martie și va dura trei luni, se va aplica veniturilor de până la 2.500 de lire pe lună prin intermediul unui fond cu mijloace nelimitate și are în vedere evitarea concedierilor, care au început deja.
Guvernul va oferi de asemenea 1 miliard de lire ajutor pentru plata chiriilor de care vor beneficia 4 milioane de familii defavorizate și va amâna plata TVA pentru companii, o măsură care echivalează cu injectarea a 30 de miliarde de lire în economia britanică, a subliniat Rishi Sunak.
„Știm ce s-a întâmplat la ultima criză și de această dată vrem să ne gândim în primul rând la populație„, a declarat Boris Johnson, referindu-se la austeritatea care a urmat crizei financiare din 2008, foarte dură pentru serviciile publice. „Le spunem companiilor că suntem alături de ele, sperăm că veți fi alături de salariații voștri„, a adăugat el. Acest nou dispozitiv se adaugă numeroaselor măsuri deja decise de guvern, care a anunțat la începutul săptămânii garanții de stat pentru credite acordate companiilor în valoare de 330 miliarde de lire.
Banca Angliei s-a alăturat guvernului, cu două reduceri ale dobânzii de intervenție într-o săptămână, la un minim istoric de 0,1%, alături de majorarea programului de răscumpărare de active. Obiectivul este de a pune pe perfuzii economia britanică pentru a-i permite să reziste la șocul coronavirusului, care a generat o oprire brutală a activității. Potrivit Capital Economics, economia s-ar putea contracta cu 15% în trimestrul doi. Ar fi vorba de o cădere istorică, mai mare decât în timpul crizei financiare din 2008 sau al Marii Depresiuni.