„Suntem la 85% – 90% din drumul spre stabilirea textului”, a spus Lidington, adăugând că, „în pofida dificultăţilor excepţionale”, este optimist că acordul cu UE va putea fi finalizat până în octombrie sau noiembrie.
Principala problemă asupra căreia mai trebuie convenit este cea legată de frontiera irlandeză, a menţionat oficialul britanic, potrivit Agerpres.
Atât Londra, cât şi Bruxelles-ul se opun restabilirii controalelor la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit, ceea ce ar ameninţa fragilul acord de pace nord-irlandez, dar nu reuşesc să cadă de acord asupra modalităţilor de soluţionare a acestui capitol, cel mai dificil din dosarul negocierii Brexit-ului. UE a cerut Marii Britanii să aibă în vedere o aşa-numită soluţie de ‘backstop’ (sau ‘plasă de siguranţă’) – care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană -, dar guvernul condus de Theresa May se teme că o asemenea soluţie poate compromite integritatea teritorială a Regatului Unit, potrivit Agerpres.
Joi, la summitul de la Salzburg – în absenţa premierului britanic – cei 27 lideri ai UE urmau să discute problema frontierei irlandeze şi a viitoarelor relaţii cu Regatul Unit, două aspecte în legătură cu care preşedintele Consiliului European Donald Tusk a afirmat că propunerile britanice trebuie revizuite.
La dineul de lucru de miercuri seara din oraşul austriac, Theresa May a insistat că retragerea ţării sale din Uniunea Europeană prevăzută pentru martie anul viitor nu va fi amânată, că nu va fi convocat un nou referendum şi că acum „mingea se află în terenul” celor 27 pentru a găsi o soluţie şi a evita un Brexit fără acord, au menţionat surse citate joi de Press Association.