Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis luni că Marea Britanie poate opri în mod unilateral procesul de ieşire din Uniunea Europeană, fără acordul celor 27 de state membre ale Blocului comunitar, relatează BBC.
Citeşte şi Avocatul General al CJUE: Marea Britanie poate revoca unilateral decizia de ieşire din UE
După primele trei zile de dezbateri în faţa Camerei Comunelor săptămâna trecută, guvernul conservator condus de Theresa May ar urma să depună luni şi marţi ultimele eforturi pentru a încerca să convingă deputaţii britanici că textul acordului este bine fundamentat, însă şansele de a reuşi acest lucru par reduse semnificativ.
În absenţa unei schimbări, ”suntem decişi să votăm contra acordului, la fel ca numeroşi alţi colegi”, a avertizat deja Nigel Dodds, unul dintre cei zece deputaţi din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), al căror sprijin este indispensabil conservatorilor britanici pentru a atinge majoritatea absolută.
Citeşte şi Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe 10 decembrie referitor la Brexit
Boris Johnson, rivalul Theresei May şi fost ministru al afacerilor externe, a propus chiar să se pună în balanţă o parte a facturii ”divorţului” care va trebui să fie achitată de Regatul Unit pentru ieşirea din UE, estimată la 40-45 miliarde de euro, ca levier în eventuale noi negocieri.
Îngrijoraţi de perspectiva unui eşec marţi în parlament, mai mulţi miniştri britanici i-au solicitat premierului să amâne votul, întrucât respingerea textului ar putea-o expune pe Theresa May unei moţiuni de cenzură şi ar duce în final la noi alegeri parlamentare, a relatat publicaţia conservatoare The Spectator.