‘Nu am spus niciodată că ţara va muri de foame, nu este cazul. Dar vor exista penurii’, a declarat la BBC Tim Rycroft, un responsabil al Food and Drink Federation, care reprezintă 7.000 de întreprinderi.
‘Considerăm că vor exista perturbări grave care vor continua timp de săptămâni sau luni după plecarea noastră din UE. Este posibil ca ele să fie uşor atenuate de constituirea unor rezerve în cursul primelor săptămâni, dar cu alimente proaspete aceasta nu poate dura foarte mult timp’, a subliniat el.
Probabilitatea unui Brexit abrupt şi fără acord a crescut puternic odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson. Noul şef al guvernului britanic a promis că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent dacă se va încheia sau nu un acord cu Bruxellesul, informează Agerpres.
În cazul unui ‘no deal’, UE a informat că va institui imediat controale vamale, inspecţii privind securitatea alimentară şi verificări ale standardelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit, ceea ce suscită temeri cu privire la dificultăţile care pot apărea în aprovizionarea cu alimente în Marea Britanie.
Tim Rycroft a apreciat de asemenea că 31 octombrie, data la care Brexitul ar urma să devină efectiv, este probabil cea mai ‘rea dată’ pentru sectorul alimentar. Odată cu apropierea Crăciunului, magazinele vor fi deja pline, iar întreprinderile ar putea întâmpina dificultăţi în a-şi constitui rezerve, a spus el.