Marea Britanie se confruntă cu al treilea val de Covid-19. Matt Hancock, secretarul britanic în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că tulpina Delta (indiană) a fost identificată în 91% din noile cazuri de Covid, după ce la începutul săptămânii declara că experții britanici sunt de părere că varianta este cu până la 40% mai transmisibilă decât varianta britanică.
Profesorul Devi Sridhar, de la Universitatea din Edinburgh, a confirmat cel de-al treilea val de coronavirus. Și fostul consilier științific principal, profesorul Sir Mark Walport, a adăugat că numărul persoanelor internate în spital cu Covid este în creștere.
„Din păcate, suntem în etapa de început pentru al treilea val de virus și este această variantă Delta, așa-numita variantă indiană, care are un avantaj de transmisie foarte semnificativ față de varianta Alpha anterioară, așa – numită varianta Kent – este cu aproximativ 60 la sută mai transmisibilă. Avem în medie 7.000 de cazuri pe zi în acest moment.
Vestea buna este că aproximativ 75 la suta din toti adultii au avut prima doza si 50 la suta care au avut a doua doza. Primul ministru va anunța că aşa-zisa ‘Zi a Libertății’ va fi împinsă cu patru săptămâni până la 19 iulie”, a mai precizat profesorul.
Potrivit cifrelor, numai cinci la sută dintre persoanele care s-au infectat cu varianta Delta (indiană) au fost complet vaccinate. 12 persoane vaccinate cu schema completă au murit în urma infectării cu tulpina indiană.
Potrivit unui profesor renumit, varianta Delta funcţionează uşor diferit faţă de varianta clasică.
„De la începutul lunii mai, ne-am uitat la simptomele principale și acestea nu sunt la fel ca celelalte”, spune Prof. Tim Spector, conducătorul studiului ZOE Covid Symptom.
Principalele simptome ale infectării cu varianta Delta sunt: durere de cap urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră.
„Covid acționează diferit, acum pare mai degrabă o răceală la această populație mai tânără și oamenii nu își dau seama de acest lucru, iar oamenii ar putea crede că au un fel de răceală sezonieră și totuși ies la petreceri și s-ar putea răspândiți-o în jur…”, a mai precizat Prof Spector.
În funcţie de bilanţul deceselor provocate de COVID-19 şi de numărul celor internați în spitale, Guvernul britanic urmează să decidă dacă amână sau nu următoarea etapă de relaxare a restricțiilor din 21 iunie, relatează thesun.