Până marţi, mişcarea Don’t Pay a adunat peste 170.000 de semnatari, care s-au angajat să-şi anuleze plăţile de debit direct către companiile energetice, pe 1 octombrie, când facturile gospodăriilor din Marea Britanie vor creşte vertiginos.
Organizatorii campaniei spun că susţinătorii îşi vor pune în aplicare angajamentul dacă un total de 1 milion de semnături vor fi adunate înainte de termenul limită din octombrie.
Guvernul a numit mişcarea iresponsabilă, avertizând că ar putea costa consumatorii şi mai mulţi bani din cauza plăţilor întârziate, potrivit News.ro.
Mişcarea Don’t Pay nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC. Cu toate acestea, într-o declaraţie pe site-ul său, a spus că această campanie este concepută pentru a obţine ”o pârghie” temporară şi pentru a încuraja sprijinul guvernului. De asemenea, a mai spus că persoanele care efectuează plaţi în avans nu ar trebui să ia parte, deoarece sursele lor de alimentare ar putea fi întrerupte.
Autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem, a anunţat luna trecută că îşi va majora plafonul principal pentru facturile interne de energie cu 80%, din octombrie, ducând plata medie anuală a gospodăriilor la 3.549 lire sterline de la 1.971 lire sterline.
Măsura vine în timp ce pieţele globale de energie sunt supuse unei presiuni continue în urma invadării Ucrainei de către Rusia şi a limitelor de aprovizionare care rezultă.
Activiştii pentru drepturile consumatorilor au avertizat că creşterea va lăsa milioane de britanici în imposibilitatea de a-şi plăti facturile pentru gaze şi electricitate în această iarnă, cei mai vulnerabili fiind cel mai grav afectaţi.
End Fuel Poverty Coalition estimează că anul acesta 12 milioane de gospodării (42%) din Marea Britanie se vor confrunta cu sărăcia energetică, definită în linii mari ca incapacitatea de a-şi încălzi sau răci casele în mod adecvat.
Într-adevăr, într-un studiu recent, grupul de campanie a descoperit că proprietarii de case din Marea Britanie vor trebui acum să câştige un minim de 62.686 de lire sterline (72.000 de dolari) pentru a evita stresul cauzat de combustibil în această iarnă – de trei ori cifra de 20.586 de lire sterline pentru octombrie 2019.
Citeşte şi: Vladimir Putin amenință Europa cu oprirea livrărilor de energie. „Lasă-i să se îmbrace!”
”Populaţia cere să aibă căldură în această iarnă şi trebuie să vedem mai mulţi bani de urgenţă pentru oameni în această iarnă, finanţare pentru a-i ajuta pe toţi să-şi reducă facturile, cu o izolare mai bună şi o trecere rapidă de la gaze scumpe la energie regenerabilă mai ieftină”,a declarat un purtător de cuvânt al Coaliţiei End Fuel Poverty.
”Fără o acţiune urgentă a guvernului, impactul nivelului în creştere al sărăciei energetice asupra naţiunii noastre va fi profund şi devastator”, a mai spus acesta.
Liz Truss, care preia marţi portofoliul de premier al Marii Britanii, intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi, relatează BBC, citat de EFE.
Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl vor putea percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând din 1 octombrie a fost stabilit la 3.549 lire (4.202 euro) pe an, ceea ce reprezintă o creştere de 80%, după cum a anunţat pe 26 august autoritatea britanică de reglementare Ofgem.
Dată fiind gravitatea situaţiei, Truss intenţionează să anunţe joi noul său plan pentru a ajuta familiile britanice, conform BBC.
Potrivit planului lui Truss, Guvernul va garanta împrumuturile companiilor de energie care le vor utiliza pentru a îngheţa sau măcar a reduce facturile iarna care vine şi următoarea.
Detaliile legate de modul în care vor fi ajutate companiile mici pentru a face faţă scumpirilor energiei sunt în curs de revizuire, mai scrie BBC.
„Este liniştitor faptul că Executivul ia în considerare în mod serios sprijinul pe care îl poate oferi companiilor în aceste timpuri atât de dificile”, a declarat pentru mass-media Alex Veitch, reprezentantul Camerelor de Comerţ britanice.
„Dar rămâne de văzut dacă aceste planuri vor merge suficient de departe pentru a oferi ajutorul de care multe companii au nevoie cu disperare”, a adăugat el.
Conform Băncii Angliei, inflaţia interanuală poate ajunge la finele anului la 13% şi ţara poate intra în recesiune înainte de a se încheia 2022, o situaţie care poate să dureze şi în 2023.