Lipsa acută de măcelari şi lucrători în abatoare, cu care se confruntă industria de procesare a cărnii din Marea Britanie, a fost agravată de COVID-19 şi politica privind imigraţia după Brexit, care a restricţionat afluxul de muncitori din Europa de Est.
Lizzie Wilson de la National Pig Association (NPA) a avertizat joi că, din cauza deficitului de măcelari, procesatorii de carne operează la 25% din capacitate. În consecinţă, mulţi porci ajunşi la maturitate şi care ar fi gata pentru procesare sunt blocaţi la ferme, creând probleme legate de bunăstarea animalelor.
„Sunt aproximativ 120.000 de porci care stau în prezent la ferme şi care ar fi trebuit deja să fie sacrificaţi, procesaţi, incluşi în lanţul de aprovizionare cu alimente şi mâncaţi până acum„, a spus Lizzie Wilson. „Am ajuns la un punct în care spunem guvernului că dacă nu vom prim ajutor în curând vom fi nevoiţi să sacrificăm porcii la fermă pentru că asta este singura noastră opţiune acum„, a avertizat Lizzie Wilson, adăugând că unii producători au purtat deja această discuţie.
Lizzie Wilson a mai spus că impactul acestei crize este resimţit deja de consumatori la rafturile supermarketurilor deoarece procesatorii au raţionalizat gama de produse din carne de porc.
La rândul său, Minette Batters, preşedintele sindicatului agricol National Farmers Union, a spus că sacrificarea a până la 150.000 de porci este „o posibilitate în următoarele şapte-zece zile”. „Nu cred că cineva vrea să fie responsabil pentru sacrificarea în masă a unor animale sănătoase. Nu cred că acest lucru s-a întâmplat până acum la nivel global şi nu se poate întâmpla acum„, a declarat Minette Batters pentru BBC, adăugând că vrea să aibă o întâlnire în regim de urgenţă cu ministrul de Interne, Priti Patel şi ministrul responsabil pentru Imigraţie, Kevin Foster.
Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a spus că Executivul est conştient de provocările cu care s-a confruntat sectorul cărnii de porc în ultimele luni. „Urmărim cu atenţie piaţa şi continuăm să lucrăm îndeaproape cu sectorul pentru a analiza opţiunile prin care să răspundem la presiunile cu care se confruntă în prezent industria„, a spus purtătorul de cuvânt.
Guvernul de la Londra a anunţat duminică un plan care prevede eliberarea de vize temporare pentru 5.000 de şoferi de camion din străinătate şi alte 5.500 de vize pentru muncitorii din sectorul cărnii de pasăre, dar nu a oferit indicii că scheme similare vor fi introduse şi pentru alte sectoare.