Șeful Agenției de Mediu, Sir James Bevan, a declarat că trebuie să fim „mai puțin scârbiți” în privința consumului de apă folosită anterior pentru toaletă, în caz contrar, am putea rămâne însetați în următorii 20 de ani, a afirmat el.
Companiile de apă plănuiesc acum sisteme „de la toaletă la robinet” care vor trata apele reziduale din toalete, chiuvete și căzi de baie pentru a le face potabile.
Acest lucru vine în contextul în care oamenii de știință avertizează că avem nevoie de șapte luni de ploi abundente pentru ca râurile și rezervoarele să revină la niveluri normale.
Sir James a declarat: „Va trebui să fim mai puțin sensibili în ceea ce privește proveniența apei noastre potabile. O parte din soluția viitoare va consta în reprelucrarea apei rezultate din tratarea apelor uzate și transformarea ei în apă potabilă.”, scrie AlephNews.
Oamenii de știință speră că acest sistem va reduce presiunea asupra râurilor, apelor subterane și rezervoarelor, care sunt secate din cauza schimbărilor climatice.
Mai multe companii de alimentare cu apă, planifică deja programe de reciclare a acestora. Construcția ar putea începe până în 2025, iar acestea ar putea fi utilizate până în 2030.
Guvernul a cerut Universității Cranfield, din Bedfordshire, să cerceteze „percepția publicului” asupra planului.
Dr. Heather Smith, de la Cranfield Water Science Institute, a declarat: „Unele ape uzate sunt deja transformate în apă potabilă, deoarece sunt curățate și vărsate în râuri.
„Dar atunci când vorbim despre planificarea de a lua în mod deliberat efluenți și de a-i transforma în apă de la robinet, s-ar putea să existe mai multe rețineri în această privință.”
Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că furnizorii de apă vor prezenta proiecte de propuneri pentru noile uzine în octombrie.
Apoi va avea loc o consultare publică începând cu luna noiembrie.
Între timp, meteorologii au avertizat că doar o toamnă și o iarnă foarte ploioase pot pune capăt actualei secete.
Ar fi nevoie de cel puțin 20% mai multe ploi decât de obicei timp de șapte luni pentru ca nivelul apelor subterane să revină la normal până în primăvară.
Dar Institutul de Meteorologie prevede deja o lună septembrie secetoasă, cu „temperaturi în general peste medie” în ultimele săptămâni.
Chiar dacă precipitațiile revin la niveluri medii, se așteaptă ca majoritatea interdicțiilor actuale de furtunuri să rămână în vigoare.
Un purtător de cuvânt al Grupului Național pentru Secetă a declarat: „Precipitațiile recente din unele părți ale țării nu sunt suficiente pentru a readuce râurile, apele subterane sau rezervoarele la niveluri normale. Acest lucru va necesita o revenire la precipitații medii sau peste medie susținute”.
Citeşte şi: Parcul Național Retezat, suspendat din patrimoniul UNESCO. Care este motivul