Marea Britanie sfidează UE. Încalcă dreptul internaţional şi vrea revizuirea unor angajamente din acord

Regatul Unit a recunoscut că vrea să revină asupra unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat la ieşirea din Uniunea Europeană (UE), încălcând astfel dreptul internaţional şi expunându-se astfel unor ”grave consecinţe” din partea Bruxelles-ului, potrivit News.ro.
Iulian Tudor
09 sept. 2020, 09:24
Marea Britanie sfidează UE. Încalcă dreptul internaţional şi vrea revizuirea unor angajamente din acord

Acest puseu de tensiuni complică reluarea, marţi, a negocierilor deja complicate între Londra şi Bruxelles cu privire la relaţia lor după Brexit. Voinţa britanică de a revizui anumite părţi ale Acordului retragerii, care stabilea cadrul ieşirii din UE în ianuarie, dezvăluită luni de Financial Times (FT), i-a surprins pe europeni. Porniţi, europenii au reamintit Londrei obligaţiile pe care şi le-a asumat şi au avertizat cu privire la lovitura aplicată „încrederii”, care ar afecta negocierile în curs.

Orice încercare a Regatului Unit de a submina Acordul (retragerii) va avea grave consecinţe„, a avertizat preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli. Şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney a avertizat, la rândul său, în faţa deputaţilor din ţara sa, că „progresele cu privire la viitorul parteneriat sunt inextricabil legate de aplicarea totală a Acordului retragerii” din UE.

Citește și Anunţ important pentru românii din Marea Britanie! Când se semnează acordul cu UE

Întrebat de deputaţi cu privire la modificările pe care Guvernul intenţiionează să le introducă miercuri, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord Brandon Lewis a recunoscut anterior că demersul britanic „încalcă dreptul internaţional într-un mod foarte specific şi limitat”. Guvernul vrea să-l retuşeze, cu scopul de a-l clarifica, „Protocolul” care prevede angajamente vamale privind Irlanda de Nord. Acest text vizează să garanteze lipsa unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, un stat membru UE, şi să evite reapariţia unor tensiuni în această regiune, însângerată de 30 de ani de „tulburări” până la semnarea Acordului de Pace din Vinerea Mare în 1998. Această revizuire vizează să asigure ca „persoanele şi întreprinderile din Irlanda de Nord să aibă un acces fără oprelişti la întreaga piaţă britanică”, a precizat Brandon Lewis.

Acest reviriment a iritat, inclusiv în Marea Britanie, inclusiv pe fostul premier Theresa May, care a demisionat după ce s-a lovit de problema Irlandei de Nord în negocierile Brexitului. Theresa May l-a întrebat – în faţa deputaţilor – pe Lewis cum ar putea Guvernul să-şi asigure partenerii internaţionali cu privire la faptul că-şi va respecta angajamentele asumate. Potrivit Financial Times, citat de News.ro, directorul serviciilor juridice ale Guvernului Jonathan Jones a demisionat în semn de protest faţă de această revizuire.

15 octombrie, termenul limită pentru un compromis

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum istoric care a marcat sfârşitul celor 46 de ani ai unui mariaj agitat.

Însă regatul se supune reglementărilor europene până şa sfârşitul lui decembrie, în perioada de tranziţie, în care cele două părţi încearcă să încheie un acord de liber-schimb. În această atmosferă tensionată, o a opta rundă de negocieri a început de marţi şi urmează să se încheie joi. Înainte de deschiderea negocierilor, negoiciatorul-şef britanic al Brexitului David Frost a îndemnat UE „să dea dovadă de realism cu privire la statutul de ţară independentă” al Regatului Unit.

Nu ne putem permite să reluăm aceleaşi lucruri„, după „şaseluni de dialog”, a declarat el într-un comunicat. Negocierile sunt blocate din cauza pescuitului şi condiţiilor concurenţei echitabile. În contextul în care timpul presează, Bruxellesul vrea un acord până la sfârşitul lui octombrie, care să poată fi ratificat la timp.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat, la rândul său, că, dacă nu se ajunge la un compromis până la summitul european de la 15 octombrie, el se va mulţumi cu un „no deal”, în pofida riscurilor de a provoca pagube economiei în perioada crizei istorice cauzate de pandemia covid-19. Johnson a apreciat chiar că acest lucru ar fi „un rezultat bun”, care ar permite Regatului Unit „să prospere”, pentru că va avea „libertatea de a încheia acorduri comerciale cu toate ţările din lume”. Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer l-a somat, la Channel 5, „să obţină un acord” pentru „a merge înainte” şi a putea să se concentreze asupra luptei împotriva epidemiei noului coronavirus.

Mediile de afaceri se arată tot mai îngrijoarte, iar lira sterlină a scăzut marţi a doua zi consecutiv.

Ruperea angajamentelor asumate şi periclitarea păcii în Irlanda de Nord ar putea dăuna, de asemenea, negocierilor Regatului Unit cu alte ţări, inclusiv cu Statele Unite, cu care Londra vrea să încheie un acord comercial ambiţios până la sfârşitul acestui an.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Blackout în România? Cel mai negru scenariu pentru țara noastră: Catastrofale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Mihai Leu în stare critică la terapie intensivă. Fostul campion la box si pilotaj adus cu elicopterul la București
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster