Ministrul Finanţelor de la Londra susține că, deși criza din sistemul sanitar nu s-a încheiat, cea din economie abia începe, iar „acest sector se va contracta cu 11,3% în 2020, cea mai mare scădere economică din ultimii 300 de ani„, potrivit Bloomberg.
Pandemia și cheltuielile publice făcute pentru contracararea efectelor acesteia au provocat o creștere semnificativă a împrumuturilor publice, care vor urca la 394 de miliarde de lire sterline anul acesta, sau 19% din PIB-ul țării, de asemenea un record pentru perioadele de pace.
Guvernul britanic a alocat deja 4,3 miliarde de lire sterline numai pentru programe de combatere a șomajului, despre care Rishi Sunak spune că va crește până la 7,5%, ceea ce înseamnă că 2,6 milioane de britanici nu vor avea loc de muncă, iar o revenire la nivelul anterior pandemiei (4,4%) va fi atinsă abia la finalul anului 2024.
Guvernul pregătește investiții publice în spitale, școli, infrastructură, pentru a crea locuri de muncă și pentru a menține economia pe linia de plutire. În acest context de scădere economică, Sunak a exclus o creștere generală a salariilor în sectorul public, dar a mai spus că ar putea exista unele majorări ale salariilor mai mici. În schimb, un milion de asistente medicale și medici vor beneficia de creșteri ale veniturilor.