Marea Britanie a făcut anunțul confirm căruia a lansat 19 studii clinice, primele din lume, despre răspunsul imun al organizmului la cea de a treia doză de vaccin. Această procedură are loc în contextul în care Regatul Unit a fost una dintre cele mai afectate zone europene de pandemia de Covid-19.
În Marea Britanie s-au înregistrat până în prezent 128.00 de morți, însă datorită unei intense campanii de vaccinare, și a unor restricții dure, situația s-a îmbunătățit considerabil.
Autorităţile doresc lansarea unei campanii de rapel în toamnă, în urma studiilor clinice privind răspunsul imun provocat de o a treia doză de vaccin, menționează Mediafax.
Studiul realizat de serviciului de sănătate publică (NHS) implică 2.886 de voluntari complet vaccinaţi și va examina efectele a şapte vaccinuri diferite – Oxford / AstraZeneca, Pfizer / BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Johnson & Johnson şi Curevac.
Acest demers, ce are în prim plan sănătatea cetățenilor, a necesitat o investiție de 19,3 milioane de lire sterline (22,4 milioane de euro) şi a fost finanţat de guvern. Studiul va începe în iunie, iar primele rezultate sunt aşteptate în septembrie.
Marea Britanie a considerat absolut necesar luarea tuturor măsurilor de protecție în fața virusului Sars-Cov-2, întrucât tulpina indiană a fost prezentă și în Regatul Unit. Potrivit ministrului Sănătăţii, Matt Hancock, 2.967 de cazuri legate de varianta mai contagioasă B1.617.2 au fost identificate până în prezent în Regatul Unit, în special în nord-vestul Angliei şi Londra, în creştere cu aproximativ 30% de luni.
Guvernul a fost aspru criticat pentru că a întârziat restricţiile de călătorie în India. În aprilie, premierul Boris Johnson plănuia o călătorie la New Delhi. Vizita oficială a fost anulată din cauza noului val de contaminări din India, care a fost în cele din urmă adăugată pe „lista roşie” a Regatului Unit.
Călătorii care sosesc din această destinaţie trebuie să stea în carantină la hotel pe cheltuiala proprie, la un cost de 1.750 de lire sterline (aproximativ 2000 de euro). Marea Britanie a vaccinat deja 70% dintre adulţi, 40% dintre ei cu două doze, sau aproape 21 de milioane de oameni.