Această propunere vine înaintea unui summit G7 pe care președintele american Donald Trump speră să-l găzduiască luna următoare. În ciuda unei serii de avertismente americane, guvernul britanic a permis Huawei să construiască până la 35% din infrastructura necesară pentru dezvoltarea noii rețele a țării.
În timp ce relațiile cu China s-au degradat, Regatul Unit propune formarea unui club de 10 democrații în care să intre membrii G7, Australia, Coreea de Sud și India, potrivit The Times. Ziarul afirmă că una dintre opțiuni implică centralizarea investițiilor în companiile de telecomunicații existente în cele 10 state membre.
Societățile finlandeză Nokia și suedeză Ericsson sunt singurele alternative disponibile în prezent în Europa pentru a furniza echipamente 5G precum antene-releu.
Citeşte şi Cum vor arăta smartphone-urile peste 10 ani? Pronosticurile specialiştilor
„Avem nevoie de companii noi pe piață„, a declarat o sursă guvernamentală britanică pentru Times. „Este motivul pentru care a trebuit să acceptăm Huawei la acel moment„. Decizia a provocat furia Washingtonului care consideră că gigantul chinez ridică mari riscuri în materie de spionaj.
Potrivit cotidianului The Telegraph, premierul Boris Johnson dorește să renunțe complet la aportul Huawei la rețea până în 2023.
Dar renunțarea la Huawei ar putea complica extrem de mult relațiile dintre Londra și Beijing, în momentul în care Boris Johnson caută noi parteneri comerciali după ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.
În ianuarie, Johnson a sfidat criticile americane cerând SUA să găsească o alternativă dacă nu doresc ca Marea Britanie să lucreze cu Huawei.