„Lupta Franței este lupta noastră și am subliniat clar că acest act terorist a avut loc la două ore de aici, la ușa noastră. Lupta lor este lupta noastră și trebuie să examinăm toate opțiunile pentru a ne alătura acesteia”, a declarat Michael Fallon la postul de televiziune Sky News.
„Americanii sunt implicați și ar aprecia dacă i-am ajuta în Siria. Fără îndoială că și francezii ar aprecia acest lucru (…), de asemenea, turcii care au SI la granița lor”, a adăugat ministrul.
„Din acest motiv trebuie să ne gândim din nou la modalitatea de a lovi SI cel mai dur, iar aceasta duce inevitabil să avem în vedere operațiuni aeriene în Siria, cum sunt cele desfășurate deja de RAF (Royal Air Force) în Irak”, a subliniat demnitarul britanic.
În primăvara lui 2014, premierul David Cameron a obținut aprobarea parlamentului pentru participarea la lovituri aeriene contra SI în Irak și dorește să le extindă la Siria. El caută însă obținerea „unui consens”, în special cu opoziția laburistă, pentru a evita un nou eșec după cel înregistrat la sfârșitul lunii august 2013 când parlamentul s-a opus unei prime intervenții în Siria, la acea dată contra regimului președintelui Bashar Al-Assad, acuzat că utilizează arme chimice.
„Am spus clar că avem nevoie de acordul parlamentului pentru asta”, a reamintit Michael Fallon, atrăgând atenția că în ultimii doi ani componența parlamentului s-a schimbat, iar primul vot a avut loc „înainte ca SI să demareze campania sa și că situația s-a schimbat” între timp.
„Trebuie să îi convingem pe deputați că nu putem exclude pur și simplu o opțiune militară”, a adăugat el.
Liderul laburiștilor, pacifistul Jeremy Corbyn, a repetat însă că se opune loviturilor aeriene. „Nu sunt deloc convins că o campanie de bombardamente va schimba ceva, din contră ar putea agrava situația”, a declarat el pentru Sky News.