Este vorba despre marea de nori, un fenomen care, potrivit meteorologilor, se produce în această perioadă pe fondul diferenţelor mari de temperatură între zi şi noapte.
În timp ce oraşele sunt acoperite de ceaţă, la înălţime este soare şi senin. Norii se scurg uşor printre crestele înzăpezite şi dau impresia că în depărtare se formează valuri, conform Antena3.
Priveliştea spectaculoasă a fost surprinsă la cota 2000, pe Transfăgărășan, iar imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a Salvamont Argeş.
Admirată doar la altitudine, marea de nori se formează în momentul în care apare fenomenul de inversiune termică. Frigul pune stăpânire pe văi şi depresiuni, în timp ce la atitudine temperatura este mai ridicată şi nu există curenţi verticali care să împrăştie norii.
Fenomenul este specific perioadelor de tranziție. Totuşi, spun meteorologii, acest fenomen poate fi periculos dacă persistă. În depresiuni se formează un “capac” prin care nu pătrund razele soarelui, iar locuitorii din oraşe respiră un aer plin de noxe.
„Aerul rece a rămas pe fundul văii, aerul cald a invadat deasupra cu norii care au fost ţinuţi la sol. Ceaţa a persistat câteva zile la rând, particulele de gaze nearse de la cetralele termice, de la praf. Ceața nu mă lasă să am radiaţie solară, nu mă lasă să văd soarele, în oraş este întunecat, e ceaţa e umiditate, afectează oamenii care sunt depresivi, asmaticii, cei cu probleme cardio pentru că aerul, calitativ, nu este bun, este încărcat de toxine pentru că nu există schimb pe verticală”, a afirmat meteorologul Mioara Bolea, conform Ştirileprotv.
Citeşte şi: INFP: Cutremur cu magnitudinea 5.3. Unde a fost simţit seismul