Imagini luate cu ajutorul de satelitul Aqua al NASA, prin intermediul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), arată că suprafaţa Mării Negre are o nuanţă tot mai albastră, care îi contrazice denumirea de „Neagră”.
Specialiştii au explicat că fenomenul este generat de fitoplancton (plancton format din plante acvatice inferioare). Multitudinea de alge unicelulare ce îl compun par să fie cocolitoforele. Aceste organisme vegetale sunt considerate a fi „campionii” transportului de dioxid de carbon din atmosferă pe fundul apei, contribuind astfel la stabilizarea climatului Terrei.
Cocolitoforele folosesc carbon, calciu şi oxigen pentru a produce plăci subţiri de carbonat de calciu, denumite cocolite şi numite adesea de către experţi „pietre”, pe care le duc în final pe fundul mării. Dacă aceste cocolite nu ar exista, atunci concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă ar creşte şi ar face oceanele mai acide, ceea ce ar dăuna producerii şi dezvoltării cocolitoforelor, creându-se astfel un lanţ vicios. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care specialiştii insistă asupra reducerii surselor de poluare provocată de activităţile umane.
Oamenii de ştiinţă au mai constatat că mările care au o concentraţie mare de cocolitofore are o culoare albastru-turcoaz opacă. Potrivit imaginilor capturate de satelitul Aqua, se poate spune că şi în Marea Neagră există aceste microorganisme, din moment ce a început să ia tenta albastră. Confirmarea va fi însă dată de analizele din laborator. Un colorit asemănător este observat şi la apele Islandei, pe coasta de nord a Australiei sau în Marea Bering.