Marea noutate din Legea Pensiilor. Una dintre cele mai importante noutăți este introducerea unor venituri brute, care includ și sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu, acordul global, primele și sporurile sporadice. Aceste venituri nu erau luate în considerare până acum la calculul pensiilor, însă, conform noilor prevederi legislative, ele vor fi incluse, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.
„Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale, a spus Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii.
Citeşte şi: Pensia care va dispărea de la 1 septembrie, după ce noua lege va intra în vigoare
De asemenea, este important de menționat că, în cazul în care un angajator eliberează adeverințe cu sume mai mici decât cele din carnetul de muncă, pensia persoanei în cauză nu va scădea. Recalcularea pensiei va fi efectuată conform noii formule de calcul, iar persoana va beneficia de cuantumul cel mai avantajos în plată.
„Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a mai adăugat Daniel Baciu.
Aceste schimbări vor afecta atât viitorii pensionari, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii în plată. Pentru aceștia din urmă, dosarele de pensie vor fi actualizate automat, fără a fi necesară o nouă cerere, iar sporurile vor fi luate în calcul din oficiu. În cazul pensionarilor care nu au aceste sporuri în dosarul de pensie, aceștia trebuie să solicite adeverințele corespunzătoare de la fostele locuri de muncă.
„Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat şeful Casei de Pensii.
Este important de menționat că, deși au apărut informații conform cărora ar exista schimbări și în privința vârstei de pensionare, autoritățile asigură că acest lucru nu este valabil în acest moment. Astfel, pensionarii și viitorii pensionari pot fi liniștiți în privința acestei aspecte, cel puțin pentru moment.