„Concursul internaţional felin nu este la fel precum cel canin. La câini, există şi o probă de aptitudini. La noi, pisicile trebuie să fie doar frumoase, ca la un concurs de miss. Cu cât se apropie mai mult de standard, cu atât pisica are şanse să urce pe podium. Standardele sunt jurizate în funcţie de poziţia urechilor, forma capului, cât de masiv sau cât de subţire este trupul, de exemplu. Trebuie să fie o pisică manevrabilă”, a declarat Candice Dragotă, preşedintele asociaţiei Sofisticat, la România TV.
Dacă dorim să ne luăm o pisică de rasă, Candice Dragotă ne sfătuieşte să fim atenţi la traficanţii de animale, care postează foarte multe anunţuri pe internet.
„Există şi trafic de animale. Îi sfătuiesc pe oameni să contacteze crescătorii. Există un club al crescătorilor, avem o federaţie felină care se supune federaţiei feline internaţionale. Crescătorul trebuie să vă dea un pedigree, pe şase generaţii, pisica să fie însoţită de un paşaport, cu care să călătorească în străinătate şi trebuie să aibă implantat un microcip cu care să fie identificabil„, a arătat preşedintele asociaţiei Sofisticat.
Dacă nu doriţi neapărat o pisică de rasă pură, cea mai bună opţiune este adopţia. La expoziţia „SofistiCAT”, vor fi prezente o parte dintre pisicile aflate în grija proiectului de voluntariat Camera cu Pisici, acestea fiind deparazitate, vaccinate, iar dacă au vârsta potrivită sunt deja sterilizate.
De asemenea, doritorii pot face donaţii sau cumpăra obiecte hand-made (donate de diverşi creatori din ţară) ori Sacoşa de pânză de la Camera cu Pisici, ilustrată de unul dintre cei mai în vogă graficieni ai momentului, George Roşu.
Banii obţinuţi din vânzări vor fi utilizaţi pentru îngrijirea pisicilor salvate de pe stradă.
Alături de Camera cu pisici, vor fi prezente cu pisicuţe spre adopţie şi asociaţiile Free Pets, Red Panda, Robi şi Gia.
Nu vor lipsi picturi pe faţă pentru cei mici, accesorii hand-made de ‘inspiraţie pisicească’, mâncare şi nisip la preţuri promoţionale.