Interzise de multe luni, vizitele la domicilii sunt din nou posibile – dar limitate la şase persoane sau două familii -, la fel şi vacanţele, chiar dacă numai câteva destinaţii sunt exceptate de la carantină la revenirea în ţară. Măsurile de relaxare din Anglia intră în vigoare din 17 mai, dată de la care cetăţenii pot vizita 12 țări aflate pe lista verde a guvernului, inclusiv Portugalia și Israel, fără să trebuiască se izoleze la întoarcerea acasă.
Cerându-le britanicilor să rămână prudenţi, premierul Boris Johnson, citat de Sky News, a apreciat că, în această etapă, nu există niciun motiv de a amâna relaxările de luni, ce mai prevăd şi redeschiderea puburilor şi restaurantelor la interior – după cea a teraselor în aprilie -, a hotelurilor, muzeelor, sălilor de spectacole şi stadioanelor cu până la 10.000 de spectatori.
Noile reguli, intrate în vigoare din 17 mai:
SOCIALIZARE
• Oamenii se pot întâlni în aer liber în grupuri de până la 30 de persoane;
• În interior, se pot întâlni grupuri de șase sau un grup mai mare, aparţinând două familii;
• Restaurantele şi pub-urile se pot deschide în interior – dar consumatorii trebuie să stea pe scaune;
• Oamenii au posibilitatea de a alege dacă să se distanțeze social cu familia și prietenii apropiați;
• Oamenii îi pot îmbrățișa pe cei apropiați, dar ar trebui să rămână prudenți, deoarece acest gest rămâne un mod de transmitere a COVID.
SPORT ȘI DIVERTISMENT
• Se poate deschide sălile divertisment în interior, inclusiv cinematografe (cu locuri libere între ocupanţi), muzeele și zonele de joacă pentru copii;
• Spectacole mari în aer liber și evenimentele sportive se vor desfăşura cu maxim 4.000 de persoane sau trebuie să fie doar pe jumătate pline;
• Teatrele, sălile de concerte, centrele de conferințe și stadioanele se pot redeschide – cu limite de capacitate;
• Sunt permise spectacole mari de interior și evenimente sportive cu o capacitate de 1.000 de persoane;
• Stadioanelor sportive mai mari li se permit să găzduiască 10.000 de persoane sau pot fi pline doar cu un sfert, dacă numărul este mai mic de 10.000.
VACANȚE ȘI CĂLĂTORII
• Hotelurile, pensiunile și pensiunile se pot redeschide complet
• Cazările pot avea loc în grupuri de până la șase persoane sau două gospodării
• Restricțiile de călătorie sunt ridicate în cadrul unui sistem de semafoare – dar oamenii ar trebui să călătorească doar în țările de pe lista verde, iar în cele „portocalii” doar dacă respectiva călătorie reprezintă cu adevărat o necesitate.
Acest tablou optimist este însă umbrit de pusee recente ale variantei indiene, mai ales în nord-estul Angliei. Numărul de cazuri atribuite variantei B1.617.2 a crescut de mai bine de două ori în Marea Britanie într-o săptămână, ajungând la peste 1.300 săptămâna trecută. Dacă această variantă se va dovedi foarte contagioasă, ridicarea a aproape tuturor restricţiilor în Anglia, prevăzută să aibă loc la 21 iunie, ar putea fi pusă sub semnul întrebării, a indicat Johnson.
Luni, făcând apel la populaţie să dea dovadă de „bun-simţ”, ministrul pentru întreprinderi Kwasi Karteng a declarat la SkyNews că, „dacă acţionăm în mod responsabil, nu există motive să presupunem că nu vom putea redeschide integral economia la 21 iunie”.
În perioada imediat următoare, pentru a stopa propagarea variantei, a fost întărită depistarea în zonele afectate şi intervalul între administrarea celor două de vaccin a fost redus de la 3 luni la 8 săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani.
Potrivit ministrului sănătăţii Matt Hancock, există „un grad puternic de certitudine” că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei. De la debutul campaniei de vaccinare în decembrie, peste 36 milioane de persoane au primit o primă doză, iar circa 20 milioane au încheiat schema, adică aproape 40% din populaţia adultă.
SAGE, comitetul ştiinţific care consiliază guvernul, s-a arătat totuşi circumspect faţă de ridicarea restricţiilor luni, estimând că există o ‘posibilitate realistă’ ca varianta să fie cu până la 50% mai contagioasă decât cea apărută la sfârşitul lui 2020 în Anglia şi care a dus la intrarea într-un nou lockdown în ianuarie. Prin urmare, a prevenit SAGE, relaxarea ar putea „conduce la o recrudescenţă considerabilă a spitalizărilor, similară sau mai importantă decât vârfurile precedente”, când sistemul de sănătate a fost aproape de limită.