Prima zi fără mască în aer liber după mai bine de un an de la debutul pandemiei COVID a fost sărbătorită de zeci de tineri la Bucureşti. Bucuroşi de eliminarea restricțiilor, mai mulţi tineri au luat cu asalt Piața Consituției noaptea trecută.
„Cred că este foarte bine, sunt foarte fericit, pot să ies, să văd oamenii, e frumos”, a declat unul dintre tineri la România TV.
„Este bine ca s-a eliminat aceasta restrictie cu masca ca deja nu mai puteai sa respiri. A venit si vară și era si foarte cald afara si nu mai puteai cu masca”, este de părere un alt tânăr.
Guvernul a adoptat, în seara zilei de 14 mai 2021, modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii, începând cu 15 mai.
Masca de protecţie nu mai este obligatorie în spaţiile exterioare, cu anumite excepţii
Purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie în spaţii deschise neaglomerate. Masca rămâne obligatorie în spaţii publice precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun.
Se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor.
Programul magazinelor, restaurantelor, cafenelelor şi teraselor se prelungeşte până la maximum ora 24
„Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24. Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a anunţat premierul Florin Cîţu.
„Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore”, a afirmat Cîţu.
Sălile de sport şi fitness vor fi deschise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori. Dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, atunci aceste săli pot funcţiona la capacitate de maximum 70%.