Acțiunea se înscrie în proiectul ”Pădurea ca factor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, derulat de Terra Mileniul III, în parteneriat cu Asociaţia Alma-Ro şi Primăria Topoloveni. Cei 200 de copiii vor da o mână de ajutor angajaților Ocolului Silvic pentru plantarea a 200 de puieți de salcâm. Elevii provin din opt școli din Bucuresti, Topoloveni, Moreni și Sinaia.
„Copiii care iau parte la replantare sunt cu toții elevi în școlile în care am derulat cursuri și activități educative despre păduri și schimbări climatice. Este o ocazie foarte bună pentru ei să pună în practică ce au învățat și să vadă că nu este deloc ușor să creezi și să îngrijești o pădure”, a spus Liudmila Mehedințeanu, coordonator de proiect în cadrul Asociației Alma-Ro.
”Marea replantare” reprezintă continuarea eforturilor Consiliului Local Toploveni pentru împădurirea terenurilor degradate. Autoritățile locale au reușit anul trecut plantarea unei păduri de 66 de hectare și înființarea Ocolul Silvic privat ”Stejarii Muscelului”, care să asigure managementul tinerei plantații.
Proiectul ”Pădurea ca factor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră” are ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 la nivel local în România, prin utilizarea responsabilă a produselor forestiere și este finanțat de Fondul Global pentru Mediu, prin Programul de granturi mici.
În cadrul proiectului au fost realizate cursuri de formare pentru profesori privind pădurile şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, activităţi educaţionale în cele opt şcoli partenere, întâlniri cu comunitatea locală din Topoloveni, un seminar pentru autorităţi locale şi ONG-uri privind certificarea pădurilor şi consumul durabil al resurselor forestiere, o expoziţie interactivă multimedia pe tema pădurilor lumii, schimburi de experienţă între şcoli și replantări pe suprafețe împădurite.