Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO

Zonele maritime și olandeze ale Mării Wadden au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009.
Filip Stan
30 iun. 2021, 07:57
Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO
Marea Wadden

Pe 30.06.2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale. Google a realizat un Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie

 

Turişti fără educaţie, pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu. Politiştii au dat 119 amenzi pentru gunoaiele lăsate
Astăzi, Marea Wadden este renumită pentru fauna sălbatică unică. Zonele maritime și olandeze ale mării au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009, urmată de partea daneză în 2014. Aceste trei guverne lucrează împreună de la 1978 pentru a asigura protecția și conservarea mării. Ei cooperează în domeniul monitorizării speciilor și al cercetării ecosistemelor locale, împreună cu problemele politice și economice care afectează Marea Wadden. În 1982, a fost semnată Declarația comună privind protecția mării Wadden și în 1997 a fost pus în aplicare Planul maritim trilateral Wadden. Marea este de o importanță vitală, deoarece este unul dintre ultimele ecosisteme intertidale pe scară largă, unde procesele naturale funcționează în cea mai mare parte nedeteriorate.

Marea Wadden (în germană Wattenmeer), potrivit wikipedia, este o zonă tidală la Marea Nordului, ce se întinde de-a lungul coastei Danemarcei, Olandei și a landurilor Schleswig-Holstein și Niedersachsen (din Germania) pe o lungime de 450 km, o lățime de 40 km și ocupă o suprafață de 9.000 km² fiind unică în lume. În nici un loc nu se mai poate întâlni o zonă (porțiunea formată în urma refluxului între țărmul Mării Nordului și insulele din apropiere) atât de vastă și cu un mozaic asemănător de nisip, dune, pajiști sărăturate și insule. Insulițele sau țărmul neîndiguit este inundat în timpul fluxului, pe un perimetru de mai mulți kilometri pătrați. Regiunea oferă adăpost unui mare număr de păsări acvatice, printre care se numără ca. 200 000 de călifari, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a populației de călifari din Europa. Pe lângă păsări, fauna mai este reprezentată de o serie de animale mici: scoici, melci, raci și viermi, dar aici se pot întâlni și mamifere de talie mare, ca focile cenușii, care au locul unic de reproducere în Parcul Național Wattenmeer al landului Schleswig-Holstein. Lângă insulele Sylt și Amrum din Frieslandul de Nord se găsesc cele mai importante locuri de hrănire a puilor de focă din Marea Nordului.

Ziua Pământului 2021. Google sărbătoreşte acest eveniment cu un Doodle special! Compania încurajează plantarea de copaci

Marea Wadden ( Marea Nordului)  se întinde de-a lungul coastelor germane, daneze și olandeze, în timpul refluxului apar mari întinderi de nămol unde se fac adevărate drumeții. Acest nămol este folosit și în industria cosmetică.

 

 

Este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o reţea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanţa sa nu se raportează numai la contextul căii de migraţie din Atlanticul de Est, ci şi la rolul, pe care îl joacă în conservarea populaţiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa – Eurasia.

În Marea Wadden, pot fi prezente în acelaşi timp, până la 6,1 milioane de păsări şi o medie de 10-12 milioane de păsări sunt în trecere prin zonă, anual, potrivit statisticilor UNESCO. Specialiştii afirmă că aproximativ 10.000 de plante şi animale diferite convieţuiesc pe pământ sau în apă.

Rezervaţia Mării Wadden este vizitată anual de turişti, care pot opta pentru evenimentele locale sau pentru traseele de drumeţie, ce se întind pe o distanţă de 1.200 de kilometri. Experienţa unei drumeţii din Olanda până în Germania, într-un peisaj de coastă spectaculos pare de neegalat, potrivit prezentărilor de pe site-ul dedicat Rezervaţiei, waddensea-worldheritage.org.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...