Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO

Zonele maritime și olandeze ale Mării Wadden au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009.
Filip Stan
30 iun. 2021, 07:57
Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO
Marea Wadden

Pe 30.06.2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale. Google a realizat un Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie

 

Turişti fără educaţie, pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu. Politiştii au dat 119 amenzi pentru gunoaiele lăsate
Astăzi, Marea Wadden este renumită pentru fauna sălbatică unică. Zonele maritime și olandeze ale mării au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009, urmată de partea daneză în 2014. Aceste trei guverne lucrează împreună de la 1978 pentru a asigura protecția și conservarea mării. Ei cooperează în domeniul monitorizării speciilor și al cercetării ecosistemelor locale, împreună cu problemele politice și economice care afectează Marea Wadden. În 1982, a fost semnată Declarația comună privind protecția mării Wadden și în 1997 a fost pus în aplicare Planul maritim trilateral Wadden. Marea este de o importanță vitală, deoarece este unul dintre ultimele ecosisteme intertidale pe scară largă, unde procesele naturale funcționează în cea mai mare parte nedeteriorate.

Marea Wadden (în germană Wattenmeer), potrivit wikipedia, este o zonă tidală la Marea Nordului, ce se întinde de-a lungul coastei Danemarcei, Olandei și a landurilor Schleswig-Holstein și Niedersachsen (din Germania) pe o lungime de 450 km, o lățime de 40 km și ocupă o suprafață de 9.000 km² fiind unică în lume. În nici un loc nu se mai poate întâlni o zonă (porțiunea formată în urma refluxului între țărmul Mării Nordului și insulele din apropiere) atât de vastă și cu un mozaic asemănător de nisip, dune, pajiști sărăturate și insule. Insulițele sau țărmul neîndiguit este inundat în timpul fluxului, pe un perimetru de mai mulți kilometri pătrați. Regiunea oferă adăpost unui mare număr de păsări acvatice, printre care se numără ca. 200 000 de călifari, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a populației de călifari din Europa. Pe lângă păsări, fauna mai este reprezentată de o serie de animale mici: scoici, melci, raci și viermi, dar aici se pot întâlni și mamifere de talie mare, ca focile cenușii, care au locul unic de reproducere în Parcul Național Wattenmeer al landului Schleswig-Holstein. Lângă insulele Sylt și Amrum din Frieslandul de Nord se găsesc cele mai importante locuri de hrănire a puilor de focă din Marea Nordului.

Ziua Pământului 2021. Google sărbătoreşte acest eveniment cu un Doodle special! Compania încurajează plantarea de copaci

Marea Wadden ( Marea Nordului)  se întinde de-a lungul coastelor germane, daneze și olandeze, în timpul refluxului apar mari întinderi de nămol unde se fac adevărate drumeții. Acest nămol este folosit și în industria cosmetică.

 

 

Este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o reţea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanţa sa nu se raportează numai la contextul căii de migraţie din Atlanticul de Est, ci şi la rolul, pe care îl joacă în conservarea populaţiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa – Eurasia.

În Marea Wadden, pot fi prezente în acelaşi timp, până la 6,1 milioane de păsări şi o medie de 10-12 milioane de păsări sunt în trecere prin zonă, anual, potrivit statisticilor UNESCO. Specialiştii afirmă că aproximativ 10.000 de plante şi animale diferite convieţuiesc pe pământ sau în apă.

Rezervaţia Mării Wadden este vizitată anual de turişti, care pot opta pentru evenimentele locale sau pentru traseele de drumeţie, ce se întind pe o distanţă de 1.200 de kilometri. Experienţa unei drumeţii din Olanda până în Germania, într-un peisaj de coastă spectaculos pare de neegalat, potrivit prezentărilor de pe site-ul dedicat Rezervaţiei, waddensea-worldheritage.org.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Nativii care lovesc amoros. Își găsesc marea dragoste
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Oanei Ciocan? Soția lui Jador a ales o ținută ca în basme
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Nicușor Dan anunță reabilitarea a trei pasaje subterane din București în 2025
MediaFlux
Rusia OPREȘTE GAZELE de la 1 IANUARIE! Locuitorii rămân FĂRĂ LUMINĂ și CĂLDURĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă