Când era încă elev în clasa a VI-a, în toamna anului 1946, a susținut examenul de intrare la Conservatorul de Artă Dramatică ieșean reușind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna”. A susținut examenul de diplomă la Institutul de Teatru ”Matei Millo” în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din București, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea” de A.N. Ostrovski, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.
I-au fost încredințate zeci de roluri în teatru și în film, pe care le-a interpretat cu mult talent. La Teatrul Bulandra a fost coleg cu actori Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiș, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuțu. Între rolurile sale de referință amintim: Cațavencu din ”O scrisoare pierdută”, Tom din ”Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, Gogu din ”Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, dar și rolurile din ”Tartuffe” de Moliére, ”Cabala bigoților” de Bulgakov, ”Macbeth” de Shakespeare, ”Biedermann și incendiatorii” de Max Frisch, ”Revizorul” de Gogol, scrie Agerpres.
A jucat în peste 50 de filme, alături de alți mari actori, ca Toma Caragiu, Dem Rădulescu.
A fost distribuit în numeroase emisiuni radio și tv, realizând, în anii ’70, un cuplu inegalabil cu actrița Coca Andronescu, în serialul de televiziune ”Tanța și Costel”.
A jucat în numeroase piese de teatru radiofonic sau tv, în unele având-o parteneră pe soția sa, actrița Valeria Seciu. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Valeria Seciu era studentă a profesorului A. Pop Marțian la Institutul de Teatru, iar Octavian Cotescu era asistentul profesorului Marțian. În 1964, Valeria Seciu a absolvit facultatea, iar doi ani mai târziu cei doi s-au căsătorit, potrivit site-ului biografii.famouswhy.ro. Cei doi au avut un fiu, Alexandru.
A fost profesor și rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, din 1981 până la sfârșitul vieții. Printre cei mai buni studenți ai lui se număra Horațiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Rosina Cambos, Maria Ploae.
Citeşte şi Mitică Popescu, la 79 de ani: „Azi n-aş mai încerca să ajung actor”
Din bogata sa filmografie amintim: ”Diminețile unui băiat cuminte” (1967), ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), ”Păcală” (1974), ”Operațiunea Monstrul” (1976), ”Iarba verde de acasă” (1977), ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1978), ”Eu, tu și… Ovidiu” (1978), ”Castelul din Carpați” (1981), ”Buletin de București” (1983), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Căsătorie cu repetiție” (1985), ”Sosesc păsările călătoare” (1984) și multe altele.
A murit la 22 august 1985, la doar 54 de ani.