Senzorii care au sesizat microseisme în Antarctica Occidentală, la 6 ore după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter din Chile, sunt prime probe potrivit cărora cel mai gros strat de gheaţă din lume poate fi afectat de cutremure puternice produse la mare distanţă, susţin autorii cercetării publicate duminică de revista Nature Geoscience.
Din totalul celor 42 de staţii de monitorizare din Antarctica, 12 au înregistrat ‘dovezi clare’ ale unor vârfuri de semnale de înaltă frecvenţă, afirmă cercetătorii, care au observat o legătură între acestea şi fracturarea stratului de gheaţă în apropiere de suprafaţă.
Seismul din 27 februarie 2010 din Chile, produs în regiunea Maule, a fost urmat de un tsunami care a provocat moartea a 500 de persoane şi pagube materiale evaluate la 30 de miliarde de dolari.
Cutremurul a provocat ‘microseisme’ în locuri atât de îndepărtate precum America de Nord, generate de un impact asupra plăcilor tectonice active. Geologii s-au întrebat adesea cum pot răspunde straturile de gheaţă – care acoperă Groenlanda şi Antarctica şi ale căror roci de la bază sunt considerate rezistente – la cutremure atât de depărtate. Înainte nu exista posibilitatea de a explora fenomenul, însă acum există o reţea de senzori dispuşi în apropiere şi pe suprafeţele de gheaţă.