Între propunerile înaintate conducerii Senatului se numără Mihai Zamfir, propus de Uniunea Scriitorilor din România, Aura Corbeanu (Uniunea Teatrală din România), Viorica Curea (Uniunea Arhitecţilor din România), Cristiana Russu (Uniunea Artiştilor Plastici), Laurenţiu Damian (Uniunea Cineaştilor din România), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor) şi Grigore Arsene (Asociaţia Editorilor din România).
Mihai Zamfir este scriitor, istoric literar şi critic literar, profesor universitar la Universitatea Bucureşti. În perioada 1970 – 1972, el a fost consilier în Ministerul Învăţământului. Până în 2008, a predat la Universitatea Bucureşti, fiind profesor la catedra de literatură română a Facultăţii de Litere, dar şi la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde a predat cursuri de literatură portugheză. Pe lângă activitatea didactică din ţară, a colaborat şi cu universităţi din ţările de limbă portugheză: între 1972 – 1975 a fost profesor auxiliar la Universitatea din Lisabona, iar după Revoluţia din decembrie 1989 a fost profesor invitat la Lisabona (1990 – 1993) şi Brazilia (1995). Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Aura Corbeanu este doctor în teatrologie al UNATC Bucureşti şi are un masterat european specializat în întreprinderile culturale, obţinut, în 1996, în Franţa. În prezent, ea ocupă funcţiile de lector universitar al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, director executiv al UNITER şi director executiv al Asociaţiei Culturale Ecumest.
Viorica Curea este doctor arhitect şi are funcţia de preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România. Este înscrisă, de asemenea, în Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti.
Grigore Arsene este preşedintele Asociaţiei Editorilor din România şi director al Curtea Veche Publishing.
Cristiana Russu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România din 1980, iar din anul 1997 este membru al asociaţiei „Kuratorium Europaische Kulturarbeit” din Beratzhausen(Germania). În 2008 a fost aleasă, de către Consiliul Naţional, membru în conducerea UAP. Este iniţiatoarea mai multor proiecte culturale, printre care „Arte in Bucureşti 2011” şi „Galeria Galateea”, derulate în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.
Laurenţiu Damian este regizor şi scenarist, profesor universitar doctor şi director departament Imagine, Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Printre filmele regizate de el se află „Cine-Verite” (1980), „Rămânerea” (1992) şi „Atâta linişte-i în jur” (1999).
Ulpiu Vlad este compozitor şi interpret de muzică de cameră, renumit în Europa pentru creaţii muzicale de succes pentru cor, orchestră şi muzică de cameră. Este laureat al mai multor festivaluri de profil din România şi din Europa. A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural Clasa a Doua (1983) şi a primit, în 2004, din partea guvernului României, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer. În perioada 1992 – 1993 a fost director al departamentului muzical din cadrul Ministerului Culturii, iar până în 1993 a fost profesor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Andrei Marga, preşedintele ICR, a anunţat, luni, că urmează să înfiinţeze noi filiale ale ICR în patru mari oraşe din România – Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova.
Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai până în august, anul acesta, dar şi ministru al Educaţiei, în perioada 1997 – 2000.
De asemenea, Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, săptămâna trecută, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român.