„Cu mare tristeţe, Mark si Carol Thatcher au anunţat că mama lor, baroneasca Thatcher, a murit paşnic în această dimineaţă în urma unui atac cerebral”, a declarat Lord Bell.
Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii a autorizat o scurtă ceremonie funerară, cu onoruri militare pentru fostul premier britanic Margaret Thatcher, care a murit la vârsta de 87 de ani, dar nu de funeralii de stat propriu-zise.
Moartea „Doamnei de Fier” este regretată şi de politicienii şi istoricii din România. Aceştia şi-o amintesc ca pe o luptătoare împotriva comunismului care a ajutat la căderea acestui regim.
Baroneasa Thatcher este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este, de asemenea, una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.
Citeşte şi: De ce a fost supranumită Margaret Thatcher „Doamna de Fier”
Baroneasa Thatcher a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.
A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975.
Baroneasa Thatcher, născută Margaret Hilda Roberts în orașul Grantham din Lincolnshire în partea de est a Angliei, a fost fiica lui Alfred Roberts, proprietarul unui mic magazin din oraș și o figură cunoscută în politica locală. Deși oficial el era descris ca ‘liberal independent’, în practică susținea Conservatorii locali. El și-a pierdut postul său de Alderman după ce Partidul Laburist a câștigat controlul Consiliului din Grantham în 1946. Mama sa a fost Beatrice Roberts, născută Stephenson.
Citeşte şi: Margaret Thatcher, în ipostaze mai puţin cunoscute GALERIE FOTO
A fost o elevă silitoare, urmând cursurile școlii de fete din (Kesteven) și mai apoi Colegiul Somerville, Oxford din 1944, unde a studiat chimia. Ea a devenit președinte al Asociației Universitare Conservatoare din Oxford în 1946, cea de-a treia femeie care să dețină această funcție. Ea a absolvit cu un titlul de gradul doi, și a lucrat ca cercetător chimist pentru British Xylonite și mai apoi J. Lyons and Co., unde a ajutat la producerea metodelor de păstrare a înghețatei.
Pentru meritele sale, urmează să primească rara onoare de a beneficia de funeralii de stat după ce va muri, onoare pe care, din rândul oamenilor politici ai secolului XX, a mai primit-o doar Sir Winston Churchill, alături de care mai împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.
De altfel, Margaret Thatcher şi-a pregătit înmormântarea din timpul vieţii
Margaret Thatcher a cerut să fie înmormântată la cimitirul Royal Chelsea Hospital, unde este îngropat şi şotul ei, Denis, care a murit în 2003.
Planurile de înmormântare pentru fostul prim-ministru conservator includ o ceremonie la Catedrala St. Paul cu un concert de orchestră. Se pare că Margaret Thatcher a refuzat însă un zbor omagial din partea aviaţiei militare.
Margaret Thatcher a suferit mai multe atacuri cerebrale în ultimii ani. Ea a fost internată înainte de Crăciun pentru a-i fi extirpată o excrescenţă la vezică urinară, însă medicii i-au permis să se întoarcă acasa înainte de Anul Nou.