Margaret Thatcher, o viaţă în citate: Ce a spus ea şi ce au spus alţii despre ea GALERIE FOTO

Prima femeie prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher, supranumită "Doamna de Fier" a rămas în memorie şi printr-o serie de afirmaţii pe care le-a făcut în diferite împrejurări, dar şi prin ceea ce au spus alţii despre ea.
Iulian Tudor
08 apr. 2013, 16:35
Margaret Thatcher, o viaţă în citate: Ce a spus ea şi ce au spus alţii despre ea GALERIE FOTO

„Nu cred că voi ajunge să văd în viaţa mea vreo femeie prim-ministru”, al Marii Britanii, spunea în 1973, când era ministrul Educaţiei, chiar cea care avea să dea peste cap regulile şi prejudecăţile politice din regatul insular şi să devină ea însăşi prima femeie prim-ministru a acestei ţări.

„Unde există discordie, să aducem armonie, unde este greşeală, să aducem adevăr, unde există îndoială, să aducem încredere şi unde este disperare, să aducem speranţă”, spunea ea când a devenit premier, în 1979.

„Ceea ce avem aici este o tentativă de a înlocui statul de drept cu legea gloatei, iar acest lucru nu trebuie să reuşească”, s-a exprimat ea cu o altă ocazie, în faţa conservatorilor pe care i-a condus de trei ori consecutiv spre vicectorie, în alegeri.

„Nu cerem niciun cent din banii comunităţii (Uniunea Europeană, n.r.) pentru Marea Britanie. Ceea ce cerem noi este o mare parte din propriii noştri bani (…) care provin de la încasările noastre de la comunitate”, solicita „Doamna de Fier” în 1979, când purta negocieri în privinţa bugetului Uniunii Europene.  

„Ei pun problemele lor în seama societăţii. Nu există altceva decât societatea. Sunt indivizi – bărbaţi şi femei – şi familiile lor. Şi niciun guvern nu poate face ceva decât prin oameni, iar aceştia trebuie să îşi poarte de grijă lor înşişi, în primul rând. Este datoria noastră să avem grijă de noi înşine şi abia după aceea să avem grijă şi de vecinii noştri„, afirma Thatcher într-un interviu acordat „Women’s Own”, în 1987.

„Am să lupt! Lupt ca să înving!”, spunea Thatcher după ce a aflat rezultatul neconcludent al primului tur de scrutin al alegerilor pentru şefia Partidului Conservator, în 1990.

Cum au văzut-o ceilalţi pe prima femeie-premier a Marii Britanii

„Margaret Thatcher este cel mai bun bărbat din Anglia”, spunea preşedintele american Ronald Reagan, în 1983, despre „Doamna de Fier a Marii Britanii.

„Ea încearcă să poarte pantalonii lui Winstin Churchill”, spunea fostul preşedinte sovietic Leonid Brejnev, în 1979.

„Clar, ea este cel mai bun bărbat dintre toţi”, o caracteriza la rândul ei, tot în stilul lui Reagan, Barbara Castle în jurnalul ei, în timp ce Patrick Cosgrave scria în biografia lui că „Politicienii sunt fie luptători, fie învingători. Margaret Thatcher este o învingătoare”…

„Ea nu poate să viziteze o instituţie fără să o lovească cu poşeta”, o caracteriza parlamentarul britanic Julian Critcheley, în 1982 şi tot atunci, liderul laburist Michael Foot spunea că Thatcher „nu are imaginaţie, iar acest lucru înseamnă că nu poate avea nici milă” pentru alţii.

„Femeie jefuitoare”, a criticat-o în 1980 liderul Uniunii Sindicatelor TUC, Harry Unwin, pentru că „Doamna de Fier” era prea puţin îngăduitoare cu sindicatele.

 

 

 

 

 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!