Potrivit eurodeputatului Grapini, costul medicamentelor, întreținerea și lipsa altor tipuri de venituri îi fac pe acești oameni defavorizați să nu mai aibă nicio speranță de viitor, in contextul în care indemnizația lunară nu acoperă nici măcar costurile medicamentelor. În plus, aceasta a fost indignată de cazul infirmierului beat care a omorât în bătaie un internat la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică de la Călineşti.
„Către Ministerul Muncii și Protecției Sociale,
În atenția Doamnei Ministru, Raluca Turcan,
Stimată Doamnă Ministru,
Vă scriu în urma mai multor petiții pe care le-am primit de la persoane cu dizabilități, în care își exprimă disperarea, deoarece nu le ajunge indemnizația de handicap de la o lună la alta.
Costul medicamentelor, întreținerea și lipsa altor tipuri de venituri îi fac pe acești oameni defavorizați să nu mai aibă nicio speranță de viitor. Indemnizația lunară nu acoperă nici măcar costurile medicamentelor! E strigător la cer!
Vă reamintesc că toate persoanele cu dizabilități au drepturi egale cu celelalte persoane, în toate
domeniile vieții, și au dreptul la demnitate inalienabilă, tratament egal, viață independentă, autonomie și participare deplină la viața socială, precum și dreptul de a pretinde să le fie respectată și apreciată contribuția la progresul social, politic și economic.
În urma discuțiilor cu alți colegi din Parlamentul European, am sesizat că petițiile privind problemele legate de dizabilități evidențiază dificultățile întâmpinate de persoanele cu dizabilități și faptul că acestea se confruntă cu discriminare și obstacole în viața de zi cu zi și că nu se bucură de libertățile și drepturile fundamentale prevăzute în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD), cum ar fi accesul la transportul public, accesul la mediului construit, utilizarea limbajului prin semne, finanțarea și accesul egal la educație și formare profesională. Din păcate, România se numără printre statele cu cele mai multe încălcări ale acestor libertăți și drepturi fundamentale.
România are nevoie, urgent, de o legislație care să protejeze cetățenii împotriva tuturor formelor de discriminare!
România trebuie să utilizeze fondurile politicii de coeziune pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale persoanelor cu dizabilități, respectând totodată principiile accesibilității și nediscriminării și investind în egalitatea de șanse și participarea persoanelor cu dizabilități în toate domeniile vieții, inclusiv în sprijinirea tranziției de la viața instituționalizată la cea în sânul comunității.
Prin urmare, vă solicit, în baza legii transparenței, o situație cu persoanele cu dizabilități din România: pe grupe de vârste, numărul persoanelor cu dizabilități și cuantumul indemnizației.
Doresc această situație pentru a înțelege de ce, în programul guvernului, nu există măsuri de îmbunătățire a fondurilor alocate persoanelor cu dizabilități și de integrare a acestora, așa cum prevăd reglementările europene.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.”, a scris Maria Grapini pe Facebook.