Ea a precizat că este aproape de final studiul Deloitte, realizat prin intervievarea unui eşantion de întreprinzători, privind îmbunătăţirea politicilor fiscale şi costurile legate de operare în domeniul IIMM-urilor. „Am primit prima parte a studiului Deloitte şi sperăm ca, până la sfârşitul lunii martie, să fie gata”, a spus Grapini.
Ea a adăugat că unul dintre obiective, similar cu cel existent la nivelul Uniunii Europene, este creşterea numărului de IMM-uri. Potrivit acesteia, numărul IMM-urilor în România a ajuns la 35 – 36 la mia de locuitori (718.000 IMM-uri la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori), deşi în spaţiul public încă se mai vehiculează date statistice vechi, care indicau un număr de 23 de IMM-uri la mia de locuitori.
Referindu-se la finanţarea IMM-urilor, Grapini a menţionat schema de minimis, în valoare de 500 de milioane de lei, cu plăţi în 2014 de 250 de milioane de lei, la care s-au înscris 7.138 de firme.
Ministrul delegat pentru IMM-uri a amintit că, din păcate, au fost înregistrate şi 136 de înscrieri de firme fictive, cu codul fiscal al unor firme existente, inclusiv o firmă falsă cu numele „Grapini SRL”.
„Le-am făcut tuturor plângere penală. O companie reală care voia să se înscrie în program a fost blocată, pentru că sistemul nu permitea înscrierea de două ori a aceluiaşi cod şi aşa am descoperit, în urma verificărilor, cele 136 de cazuri de firme fictive”, a precizat Maria Grapini.
Ea a menţionat, totodată, că în luna aprilie, cel târziu, va începe să ruleze fondul revolving pentru creditarea IMM-urilor, din fondurile nerambursabile acordate României de către Elveţia. Finanţarea se va derula prin CEC Bank, creditele sunt în lei, echivalentul a 100.000 de franci elveţieni, cu o perioadă de graţie de un an şi o dobândă minim istoric pentru creditele în lei, de 3,5%.
De asemenea, ministrul Grapini a declarat că, pentru şedinţa de guvern de miercuri, este pregătit un memorandum privind fonduri nerambursabile acordate de BEI – în valoare de 5 milioane euro – pentru finanţarea IMM-urilor, statul român urmând să participe cu o sumă egală.