Atunci când vine vorba de dragoste, se pare că persoanelor care se căsătoresc chiar le merge mai bine în viață. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate din Michigan au arătat, în cadrul studiului, și că persoanele căsătorite care au fost supuse unei operații pe cord s-au recuperat mult mai bine comparativ cu persoanele care nu aveau un partener de viață sau erau divorțate. Astfel, pacienții care erau separați, divorțați, sau văduvi aveau șanse cu 40 la sută mai mari să moară sau să dezvolte complicații care să-i împiedice să se întrețină singuri, la doi ani după operație, conform studiului. Experții consideră că ajutorul unei persoane în perioada de recuperare și alegerea unui spital bun pentru operație ar putea fi motivele acestor rezultate, scrie unica.ro.
Descoperirile oamenilor de știință arată faptul că persoanele care avea o pe cineva la care se gândeau înainte să intre în sala de operație au șanse mult mai mari să se trezească în urma intervenției sau să nu se confrunte deloc cu efecte secundare ale intervenției. Prin acest studiu, oamenii de știință speră ca serviciile postoperatorii pentru persoanele singure să fie îmbunătățite în vederea unei recuperări foarte bune.
Studiu, publicat în revista JAMA Surgery, a avut drept subiecți 1.576 de pacienți care au suferit o operație pe cord, luați în evidența Institutului de Sănătate al Universității Michigan, care are înscrise peste 30.000 de persoane adulte, cu vârste de peste 50 de ani, începând din anul 1998.
În cadrul cercetării, 65 la sută dintre persoane erau căsătorite, 12 procente erau divorțate sau separate, 21 la sută erau văduve, iar 2 la sută nu fuseseră căsătorite până atunci.
Conform concluziilor medicilor, pacienții căsătoriți aveau șanse mai mici de îmbolnăvire sau de a dezvolta complicații după operație. Un procent de 19 la sută au decedat sau s-au îmbolnăvit iar după intervenția chirurgicală pe cord, din rândul persoanelor care erau căsătorite.
În rândul divorțaților sau persoanelor separate, 29 de procente au murit sau s-au îmbolnăvit, din categoria pacienților văduvi, 34 la sută au decedat, iar dintre cei care nu fuseseră vreodată luați cu acte 20 la sută nu au supraviețuit. În mod specific, acești factori i-au făcut să fie incapabili să îndeplinească anumite sarcini independente precum îmbrăcatul, plimbatul sau hrănitul.
Profesorul Mark Neuman, de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat: „Aceste descoperiri merg mai departe și continuă munca noastră anterioară, sugerând că persoanele căsătorite aveau mai mult avantaje în ceea ce privește supraviețuirea postoperatorie și poate avea legătură cu rolul jucat de sprijinul social și influențarea pacienților”, cum ar fi alegerea unui spital și a modului în care să fie îngrijiți.
Așadar, faptul că statutul marital este un element de predicție a recuperării și a supraviețuirii unui pacient în urma unei operații pe cord, este noutatea pe care cercetătorii o aduc la studiul lor.
Citeşte şi Şapte tipuri de neveste. Tu în care categorie te încadrezi?