Cu doar câteva ore înainte de cumplita tragedie, beizadeaua drogată a fost oprită de două ori de poliția din Constanța. Deși în mașina lui ofițerii au găsit droguri aceștia nu l-au testat cu drugtest, ci au verificat doar dacă a consumat sau nu alcool și l-au lăsat să plece.
În conferinţa de presă susţinută luni, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a fost întrebat dacă este adevărat că poliţia nu este dotată cu drugtest, dar a evitat să comenteze, spunând doar că a comandat o anchetă a corpului de control şi aşteaptă rezultatele acestuia.
Luni seară, într-o postare pe Facebook, poliţistul Marian Godină a publicat un mesaj primit de la un coleg poliţist detaşat pentru o lună în 2 Mai – Vama Veche, care pare să confirme incredibila informaţie.
„Am fost detaşat o lună la biroul de poliţie Vama Veche – 2 Mai şi pot să confirm că nu există aparat drugtest. Există un singur etilotest obosit, care merge când vrea, şi ni s-a zis să nu-l mai transportăm în maşini, pentru că se zdruncină şi nu o să mai meargă. Dacă avem nevoie de el, să venim la secţie să-l luăm”, scrie în mesajul postat de Marian Godină pe pagina sa de socializare.
Avocatul Adrian Cuculis a afirmat luni despre cazul accidentului din 2 Mai că este primul caz, este premiera de fapt, imediat după ce s-a schimbat legislaţia prin legea Anastasia, iar cazul ăsta intră direct pe închisoare cu executare, dacă se va pronunţa o condamnare. Avocatul a precizat că legea este imperfectă în momentul de faţă.
”E primul caz, este premiera de fapt, imediat după ce s-a schimbat legislaţia, cazul ăsta intră direct pe închisoare cu executare, dacă se va pronunţa o condamnare, pentru că o întrebare legitimă este ce să face să nu se mai întâmple. Păi, am făcut pe partea legislativă, am avut legea Anastasia, în care dosarul acela pe care îl am eu în gestiune, o absurditate mai mare nu aţi auzit niciodată, o persoană care omoară un copil de 4 ani de zile, este trimis în judecată pentru conducere fără permis şi atât”, a spus avocatul la Prima News.
Avocatul a precizat că există o răspundere solidară, colectivă, primarul de aclo că nu a făcut trotuarele, poliţistul că nu i-a luat plăcuţele când a văzut că nu are RCA.
”Legea este imperfectă în momentul de faţă, discutăm despre modalitatea în care va soluţiona nu parchetul ci instanţa de judecată. Dacă se gândeşte distinsul judectăr că pe plan local nu reprezintă un chiar aşa mare pericol social şi hai să îi dau o amânare a aplicării pedepsei? Această instituţie i-ar permite lui să nu aibă niciun fel de interdicţie, nici măcar aceea de a nu conduce”, a spus Cuculis, care a precizat că ”e clar că acest băiat avea probleme cu drogurile şi de un an şi ceva era sub supravegherea DIICOT, care are o listă lungă cu cei care consumă”.
”Eu cred că dacă poliţiştii şi-ar fi făcut conştiincios treaba, cum ar fi trebuit, fie prin prisma percheziei fie prin prisma reţinerii plăcuţelor de înamtriculare, cred că nu s-ar mai fi ajuns la tragedia asta”, a mai arătat avocatul.