Celebrul polițist Marian Godină este de părere că cei care nu văd în neregulă cu scrisoarea respectivă „e posibil să nu știi nici tu să scrii”, adăugând că acest lucru nu este obligatoriu atât timp cât profesia nu are legătură cu scrisul.
El subliniază însă că situația se schimbă atunci când un dascăl care nu știe să scrie corect dă lecții copiilor, la o vârstă atât de fragedă.
„Nu vezi nicio problemă că o învățătoare nu face acordul între subiect și predicat, nu știe când să scrie „copiii” cu trei i, nu știe să așeze un text într-o pagină? S-ar putea să fii la fel, e posibil să nu știi nici tu să scrii și de aceea să nu ți se pară deranjant. Nici nu e obligatoriu să știi să scrii, mai ales dacă ocupația ta nu are nicio legătură cu scrisul.
Dar cea care îi învață pe copiii tăi să scrie nu ar trebui să știe mai intâi ea să facă asta impecabil? Dacă tu nu ai avut ocazia sau dacă pe tine te-a durut în fund de treaba asta, de ce nu ți-ai dori ca măcar copilul tău să aibă șansa să învețe să scrie corect, cu atât mai mult într-o societate în care a scrie corect devine ceva tot mai rar?
Nu te deranjează că respectiva învățătoare a copiat textul de pe net și s-a semnat ca aparținându-i, ba chiar a transmis „calde salutări” la final și consideri că mai important e mesajul transmis, nu faptul că e copiat?”, a scris Marian Godină pe Facebook.
Mai mult decât atât, Marian Godina a subliniat că, de fapt, cel mai important este că învățătoarea a luat textul de pe internet și s-a semnat pe ea ca și cum ar fi fost o creație proprie.
„Hmmm… o să sune cam dur, dar e foarte probabil să fii și tu hoț și impostor. Sau dacă nu ești deja, să nu eziți vreo clipă atunci când vei avea ocazia să îți însușești ceva ce nu e al tău, mai ales dacă, în mintea ta, ar fi pentru un scop care ar scuza mijloacele.
Zici că mesajul transmis e important? Oare cum arată scris textul nu face parte din esența mesajului? Când copilul tău, viitor adult, va face o cerere de angajare și va da de cineva atent la detaliile astea și nu-l va alege pe el, amintește-ți că erai de părere că mesajul contează. Căci fii convins că angajatorul ăla va pricepe foarte clar că fiu-tu a scris acolo că vrea să se angajeze, dar după modul în care a scris, același angajator va înțelege și că nu prea i-a păsat de școală. Și vorbim aici de ciclul primar, nu de Universitatea din Sorbona.
Ai impresia că propoziția „Examenul de Evaluare Națională și perioada evaluărilor va începe în curând” e scrisă corect și nu poți pricepe nicicum că forma corectă a verbului e „vor începe” pentru că subiectele sunt „Examenul” și „perioada”? Măcar nu mai lăsa comentarii înainte de a te documenta și nu mai fi agresiv din dorința de a arăta că „știi tu exact cum e”.
Ai impresia că fac pe deșteptu’? Află că îți trebuie doar patru clase ca să poți observa greșelile alea și nu foarte multă minte ca să realizezi că e grav ca un dascăl să nu știe să scrie, așa că nu e neapărat să fiu eu deștept ca să văd lucrurile astea, dar e musai ca tu să fii prost ca să nu le vezi. PS Sâmbăta și duminica „e” zi de weekend, relaxați-vă! Ți-a sunat rău? Înseamnă că încă sunt șanse să te prinzi de ce în prima propoziție a scrisorii trebuia scris „Examenul și perioada VOR începe”, a mai scris Marian Godină.
Anterior, Godină a publicat un alt mesaj în care a corectat scrisoarea învățătoarei și i-a oferit nota 7.