Marian Godină a scris pe Facebook: „Dacă întotdeauna calci ambreiajul înainte de a apăsa frâna, s-ar putea să nu fii un şofer atât de bun pe cât crezi”.
Postarea a adunat sute de like-uri și zeci de comentarii, iar părerile au fost împărțite.
„Depinde de multe condiții și factori, dar ca să apreciezi aceasta chiar trebuie să fii un bun șofer. Ai dreptate ca sfat general”, a scris un fan.
Un altul a adăugat: „Pe zăpada, Mariane. Pe suprafețe alunecoase se recomandă ce spui tu mai sus. Pe carosabil normal este exact invers spre viața îndelungată a motorului. After all, nu suntem la raliu pe șosele ci doar ne deplasam”.
Un fan a mai spus: „Nu sunt mulți șoferi care respectă legea frână ambreiaj și nu invers”.
Instructorii atrag atenția asupra faptului că frânarea corectă se face fără a călca ambreiajul și apoi frâna, scrie AutoBild. Cum se procedează? Dacă ne aflăm în treapta a-3-a la o viteză de 50-55 km/h:
– ridicăm piciorul de pe acceleratie și îl așezăn pe pedala de frână, apăsând cu finețe pe aceasta fara a calca ambreiajul.
– când ajungem la o viteza de 35-40 km/h ridicăm piciorul de pe frână, călcam ambreiajul, introducem schimbătorul de viteză în treapta a-2-a, ridicam piciorul de pe ambreiaj, după care putem să călcăm ușor pe pedala de frână.
– când autovehiculul ajunge la o viteză foarte mică (turația de ralanti a motorului în treapta a doua), se poate călca ambreiajul și ușor pedala de frână până la oprire.
În mod normal coborârea în frana de motor până la treapta a-2-a de viteza este suficientă, dar daca aveți polei sub roți este indicat să folosiți și treapta întâi. Foarte important este ca pe zapadă sau gheață să nu călcați concomitent pedala de ambreiaj și frâna.