Curtea de la Strasbourg a decis marţi că în cazul lui Iancu nu a existat nicio încălcare a art. 6, alin 1 al Conveției Europene a Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la un proces echitabil, relatează Hotnews.
„Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa”, prevede convenția.
Marian Iancu s-a adresat CEDO pe motiv că judectorul Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel București, ar fi fost părtinitor când a participat la condamnarea sa în dosarul RAFO-Carom, la 14 ani de închisoare. Motivul: magistratul a făcut parte și în completul care îl condamnase la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în alt dosar (RAFO).
Mai mult, omul de afaceri Marian Iancu s-a plâns la CEDO că, în iunie 2015, în dosarul Rafo, judecătorul Mihalcea l-ar fi supus la „tratament inuman” scoțându-l din sala de judecată și reținându-l în spațiile de detenție ale Curții de Apel București „într-o celulă insalubră, năpădită de gândaci, fără ventilație, cu tavan puțin mai înalt de doi metri, fără mobilier și fără să i se ofere apă sau hrană”.
Judecătorii CEDO au stabilit, însă, că „nu a existat nicio violare a articolului 6, alin. 1 din Convenție”.
Pe 8 iunie 2015, magistraţii Curţii de Apel București i-au condamnat definitiv pe Ovidiu Tender la 12 ani si 7 luni de închisoare, și pe Marian Iancu la 14 ani de închisoare, în dosarul Rafo-Carom, pentru înşelăciune şi spălare de bani.
Pe 14 octombrie 2014, la Curtea de Apel București, Marian Iancu a mai fost condamnat, tot definitiv, la 12 ani de închisoare, în dosarul RAFO, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.